Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Térjáték gipszkartonnal és fényekkel - Lakáskultúra 2008. október

Térjáték gipszkartonnal és fényekkel - Lakáskultúra 2008. október: - Publikáció 1. Közismert az a Mátyás királyról és Okos Katáról szóló mese, melyben azt kérték a lánytól, hozzon is ajándékot, meg nem is, mire ő két szita közé fogott egy galambot, majd a király előtt elengedte. Valahogy így gondolkodott ennek a 34 négyzetméteres Balaton parti apartman tervezésével megbízott lakberendező, Pannonhegyi Katalin is, akinek a legfőbb feladata az volt, úgy szeparálja, ossza nappalira és hálószobára a rendelkezésre álló, parányi teret, hogy közben a tágasság, egyterűség élménye is megmaradjon.

Valamikor vállalati üdülőként funkcionált az épület, kicsi, hosszúkás, virsli alakú, mini-fürdős szobákkal, amelyeket most összenyitva alakítottak ki a beruházók kellemesebb arányokkal rendelkező kis apartmanokat, melyek legfőbb vonzereje a Balaton közelsége, közvetlen vízparti fekvése és panorámája. Ebbe szeretettek bele azonnal az új tulajdonosok is, akik a csupasz falakat megpillantva azonnal eldöntötték, szakértő segítségét kérik. A cél az volt, hogy egy szállodai komfortot nyújtó komplett kis lakást alakítsanak ki, melyben azért a funkciók jól elkülönülnek egymástól, mégis esztétikusan összeillenek.

A legfőbb gondot a háló és nappali szeparálása okozta, a legtöbb házbeli lakásban ugyanis a korábban lebontott válaszfalak helyére - melynek vonalát egy áthidaló vasbeton gerenda jelzi - építettek ismét falat tolóajtóval, így újra két, azonos méretű kis szobára osztva a teret. Ez a megoldás nem tetszett egyiküknek sem, hiszen aránytalan lett volna a beosztás egy jókora hálóval és egy azonos méretű nappalival, melybe a konyhát és étkezőt is el kellett helyezni. Katalin ehelyett egy gipszkartonból épített, körbejárható, falfülkékkel áttört, két oldalról használható, hangulatvilágítással gazdagított, franciaágy szélességű polcot állított a térbe, a középvonalnál valamivel beljebb, a nappali rész alapterületét megnövelve. A polcrendszer nem csak mutatós látványeleme lett a lakásnak, de hátfalául szolgál a kényelmes, kihúzható, Bohémia Bútorszalonban vásárolt piros sötétnarancs kanapénak és tökéletesen takarja a mögötte megbújó franciaágyat, kellemes intimitást biztosítva a hálónak akkor is, ha kettőnél többen lakják az apartmant. Hátsó felén (a kanapé magasságáig) könyvespolcot süllyesztettek bele, felette, a falfülkék hátoldalán, szemközt az ággyal pedig egy nagyobb méretű képnek alakítottak ki - saját képvilágítással - reprezentatív kiállítóhelyet. A tökéletes festmény megtalálásáig egy stílusos témavilágú, keretre feszített csónakos poszter deríti jó kedvre az ébredőket. Gipszkarton polcokból az ágy fölé is jutott, a mennyezetre tapasztott falfülkék alsó felére szerelt szpotok olvasólámpaként funkcionálnak.

A színvilág kialakulásában a jópofa, szabálytalan mozaikcsempe adta meg a kezdő lökést, a virágos dekorok és a sötétebb élénk narancs illetve nyers árnyalatok azonnal tetszést arattak, így a többi berendezési tárgyat, kiegészítőt is hozzá igazították. Maguk a falak semleges és visszafogott tónusokban játszanak a nyerstől a pasztell tejeskávészínig, a balatoni nádra emlékeztető "sea grass" laminált padló is természetes hatású, élénkséget és vidámságot inkább a textilek és kiegészítők visznek az enteriőrbe. A sarokban berendezett modern konyha szappanmintás ajtókkal készült, a korpusz sötétebb, az ajtók világosabb barna árnyalatban, a padló mintájához igazodva. Bájossá és különlegessé a tulipánmintás csempe teszi, amitől az egész lakás vidámabbá válik. Szerény mérete ellenére igyekeztek minden kényelmi berendezést elrejteni benne, a nagyfagyasztós hűtőszekrénytől a mikrón át a mosogatógépig, így akár komolyabb, többfogásos lakomák elkészítésére is alkalmas.

Egyedileg készült az étkezőasztal is, a hozzá társított nyers színű ülőkével-támlával ellátott fémszerkezetes székeket úgy választották, hogy könnyen tisztán tarthatóak legyenek, ne árthasson nekik az sem, ha véletlenül vizes fürdőruhával ülnek rájuk. A társalgóban a kanapé mellett még egy praktikus forgófotel is elfért, amelynek legnagyobb előnye a kis helyigénye volt. Kárpitjuk színéhez vették a süppedős szőnyeget, az ágytakarót és a sötétítőfüggönyt, a fémlábú hullámos üvegasztalt a háziasszony választotta. Praktikus, vidám és tetszetős lett a kis apartman, nem csoda, hogy imádja az egész család, a fiatalabb generáció is egy-kettőre birtokba vette, így nem csoda, ha lassan sorszámot kell húznia annak, aki el szeretne tölteni benne egy hétvégét.lakberendezes-zamardi.php

 

Térjáték gipszkartonnal és fényekkel - Lakáskultúra 2008. október: - Publikáció 2. Térjáték gipszkartonnal és fényekkel - Lakáskultúra 2008. október: - Publikáció 3.

Térjáték gipszkartonnal és fényekkel - Lakáskultúra 2008. október: - Publikáció 4. Térjáték gipszkartonnal és fényekkel - Lakáskultúra 2008. október: - Publikáció 5.

Térjáték gipszkartonnal és fényekkel - Lakáskultúra 2008. október: - Publikáció 6. Térjáték gipszkartonnal és fényekkel - Lakáskultúra 2008. október: - Publikáció 7.

Térjáték gipszkartonnal és fényekkel - Lakáskultúra 2008. október: - Publikáció 8.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314