Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június

Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 1. Életünk új szakaszába lépve érdemes tiszta lappal indulni. Ezért is döntött úgy Ágnes egy évvel ezelőtt, hogy nem csak magánéletében, de környezetében is komoly változást szeretne, így amikor átvette a budai, 64 m2-es társasházi lakás kulcsait, engem kért fel leendő új otthona megtervezésére és berendezésére.

Ha van lakberendező számára ideális feladat, akkor ez annak volt mondható, hiszen teljes bizalmat és szabad kezet kaptam a kialakításban. Kellett is a fantázia, hiszen maga a lakás hihetetlenül lepusztult állapotban volt, felszabdalva apró, sötét helyiségekre, egyszóval siralmasan festett. Az első feladat a terek letisztítása volt, azaz kibontottuk a válaszfalak java részét, csupán a vendégháló és a fürdő-wc határolói maradtak meg eredeti helyükön. Kicseréltünk mindent, a vezetékektől, gépészeti kiállásoktól kezdve a külső és belső nyílászárókon át a burkolatokig, hiszen már nem feleltek meg a mai kor követelményeinek sem funkcionális, sem pedig esztétikai szempontból. A régi hallt megszüntettük, így a nappali alapterülete csaknem kétszeresére nőtt, és eltüntettük a vele szomszédos, ám hosszúkás alapterülete miatt egy kétszemélyes ágy elhelyezésére teljességgel alkalmatlan hálószoba falait is. A funkciója azonban megmaradt egy térbe állított, gipszkartonból épült többfunkciós pengefal segítségével, amely szeparálja, mintegy gigantikus ágyvégként a franciaágyat, amely ugyanakkor kényelmesen használható, mindkét oldalról megközelíthetővé vált.

Az egyterűvé alakított helyiség egyszerre nappali, étkező, háló és dolgozó funkciót kapott, sőt egy kényelmes gardrób is nyílik belőle (a korábbi közlekedőfolyosó helyén) a háló fürdőszoba felé eső oldalán. Ágnes nem hozott magával előző otthonából a ruháin kívül szinte semmit sem, egyedül a szeretett Kiss Roóz Ilona kerámiáit, amelyeknek méltó helyet szerettem volna találni. Ehhez a leglátványosabb és praktikusabb megoldásként a gipszkarton polcrendszer megépítése kínálta magát. Ez nem csupán a szobrok és könyvek tárolási feladatának tesznek eleget, de egyedi világításával ki is emeli azokat, gondoskodik a lakás hangulatfényeiről, ugyanakkor lendületet ad a térnek, kijelölve annak különböző funkcióit. Így az elegáns, pácolt bükk étkezőgarnitúra mögött egy jókora könyvespolcot alakítottam ki két oldalról szimmetrikusan egy-egy magas padlóvázát tartalmazó falfülkével keretezve. A tálalókomód az erre merőleges beugróba került, mely a hajdani beépített szekrény kibontása után keletkezett. Kívül-belül futófénnyel gazdagított, téglalap alakú álmennyezet ugrik ki a plafon síkjából az étkezőasztal fölött, mintegy feltükrözve annak pontos helyét, az üvegbuborékos csillár pedig egy kis extravagáns pompázatosságot kölcsönöz neki.

Hasonló mennyezeti megoldás jelzi a társalgó határvonalait is. A Bohémia Bútornál vett sötétbarna kárpitos olasz ülőgarnitúra a modern, egyedi tervezésű wenge színű bútorokkal harmonizál. A két kanapé közül az egyiket a falnak toltuk, a kerámiákkal díszített falfülkék közé, színátmenetes, narancsos árnyalatokban ragyogó tapétával kiemelve a sötét huzatot. A másik pedig térbe fordulva térelválasztó elemként is szolgál. Hogy minél tágasabbnak tűnjön a lakás, a padlóra világos meszes tölgy mintázatú, fózolt laminált burkolatot tettünk, melyen élénk szigetek gyanánt tündökölnek a narancs, hosszúszálas szőnyegek.

A tévé került a már említett, franciaágyat takaró, négyzet alakú áttörésekkel könnyedebbé tett, narancsszínűre festett pengefal mindkét oldalára, a nappali felől tv szekrényre ültetve, bentről pedig falra szerelve. Így nem csak a kanapéról, de akár a fentről csillagos mennybolttal baldachinszerűen lezárt ágyból is kényelmesen nézheti a ház asszonya. Magát az ágyat széles, egybefüggő ágyvéggel, lebegő éjjeliszekrény komódokkal terveztem. A háló ablakos alkóvjában sarokíróasztallal és kényelmes kisfotellal berendezett dolgozósarkot alakítottam ki, így nincs szem elöl, mégis bármikor odaférni a laptophoz. Nem okozott gondot a falak dekorálása, hiszen Ágnes saját készítésű reprodukciói, festményei éppen illettek az enteriőrbe. Megmaradt eredeti helyén a konyha, igaz, válaszfala és az ajtó kibontásával gyakorlatilag egy térbe került a nappalival és az előszobával. Wenge frontokkal, világos juhar munkalappal készült, vízszintes osztású bútoraival teljesen összhangban van a lakás többi részének berendezésével. A sötét felületet a felnyíló szekrények üveges ajtóival, illetve a sok árnyalatban játszó mozaikhatású, magas fényű falburkolattal igyekeztem ellensúlyozni. A padlóra ugyancsak wenge fahatású kerámiát választottunk. Hogy a beépített hűtőszekrény oldalnézetből ne tűnjön olyan markánsnak, nyitott, köríves sarokpolcokkal tettük lágyabbá, melyek már az előszoba tartozékai.

Innen nyílik a vendégszoba is, melyet Ágnes Amerikában élő, olykor hosszabb időre hazalátogató nagylányának rendeztünk be, kérésére egy kis egzotikus felhanggal gazdagítva a hangulatot. Az ágy mögötti, ablak melletti falfülkéket nem csupán e cél érdekében alakítottuk ki, a gipszkarton előtétfal egyben a csúnya fűtéscsöveket is elrejti, illetve az olvasólámpának is megfelelő. Görgős lett a kis éjjeliszekrény, így könnyű hozzáférni szükség esetén az ablakhoz. A ruháknak tapétával hangsúlyozott négyfiókos komód, és a vízszinteses lécezett, savmart üvegajtóval ellátott gardróbszekrény biztosít tároló helyet, a fafaragványoknak, szobroknak pedig a naranccsal kiemelt falfülkék.

Teljesen új megjelenést kapott természetesen az aprócska fürdőszoba is. Hogy helyet nyerjünk és szűkös mérete ellenére is tágas érzetet keltsen, a mosógépet a szomszédos gardrób egyik szekrényének aljába tettük ki, úgy hogy a falon kivágtunk számára egy „ablakot”, így a fürdő felől kezelhető a gép, mégsem rontja a látványt. Kád helyett a fürdő végében egy a helyiség teljes szélességét elfoglaló épített, mozaikpadlós zuhanyfülkét alakítottunk ki. A falra nőiesen elegáns, krémszínű, illetve sötétbarna csempe került tapétahatású, barokkos dekorral díszítve. Magát a zuhanyt térbe forduló ytongfal szeparálja, melybe a mosdó felöli oldalon falfülkét süllyesztettünk a pipere holmik tárolására. Egyedileg készült a négyfiókos mosdószekrény is, melyre szögletes mosdótálat ültettünk, a tükröt a falra ragasztottuk bordűrből készült kerettel szegélyezve.

Ha valaki teljesen vakon rábízza magát a lakberendezőre, fennáll az esély, hogy a kész „művet” esetleg nem érzi majd magáénak. Szerencsére Ágnes esetében minden tökéletesen alakult. Hiszen a beköltözés óta kiskutyájával együtt imádja új otthonát, amely már nem csak egy ingatlan, hanem új életének sarokköve is, ahol megvetheti a lábát, s amelyben boldog, kiegyensúlyozott lehet…lakberendezes-ujrakezdes-narancsban.php

 

Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 2. Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 3.

Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 4. Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 5.

Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 6. Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 7.

Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 8. Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 9.

Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 10. Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 11.

Újarakezdés narancsban - Modern Házak lakások 2011. június: - Publikáció 12.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314