Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Antik enteriőr a Rózsadombon - Klasszikus Otthonok 2006. nyár

Antik enteriőr a Rózsadombon - Klasszikus Otthonok 2006. nyár: - Publikáció 1. Gyönyörű régi villa Rózsadomb szívében, egy remek adottságokkal rendelkező, tágas, fényben fürdő lakás, sok-sok válogatott antik bútordarab és régiség. Mi kellhet még egy minden igényt kielégítő, reprezentatív és kényelmes polgári otthonhoz? Mindenek előtt egy kis elszántság az itt lakó házaspár részéről, hogy a sok-sok éve halogatott és már igencsak aktuális, ám nagy felfordulással járó felújításra rábólintsanak. És hogy most végre minden tökéletes legyen, felkérték az Ahogy tetszik lakberendezési stúdió két szakemberét, Balásy Emesét és Pannonhegyi Katalint, hogy közreműködésükkel segítsék az átalakulást...

Már valóban ráfért a lakásra egy kis frissítés, hiszen a több mint tíz éve várta a fehérre festett fűrészporos tapéta, hogy lecseréljék, a régi elrendezést megunták, egy kis újdonságra vágytak, természetesen a régi, szeretett darabok megőrzésével. A lakberendezők feladata a terek újragondolásával kezdődött. A szárnyas üveges ajtókkal egymásba nyíló, három hatalmas, nagy belmagasságú szoba egyrészt remek lehetőséget ígért a barokkos térszervezés és szimmetriaszeretet hangsúlyozására, ugyanakkor ideje volt, hogy karakteresebben meghatározzák egy-egy helyiség szerepét. Hiszen a bútorok addig mintegy véletlenszerűen vándoroltak a szobákban, anélkül, hogy megtalálták volna végleges helyüket. Két legdominánsabb eleme a lakásnak a gyönyörű, ám tekintélyes méretű barokk könyvszekrény páros volt, melyek szinte teljesen belakták, leszűkítették, és be is sötétítették a nappaliként funkcionáló középső szobát. Méltó helyet kellett tehát teremteni nekik, a meglévő falfelületek azonban nem álltak rendelkezésre. Így a belső helyiség világos, hatalmas ablakkal megvilágított végében, egy –egy gipszkartonból épített toldás segítségével alakítottak ki számukra teret, úgy, hogy egymással szemben is elférjenek. A gipszkarton dobozok nappali felé eső végébe falfülkéket terveztek, melyek üveg- és fa polcaikkal, önálló világításukkal nem csak tárlóként szolgálnak a szép dísztárgyaknak, porcelánoknak, de este hangulatfényt is adnak és látványos keretet a dolgozónak. A tér közepére került ugyanis a szép bieder íróasztal, meghatározva a szobarész funkcióját és igazolva a könyvszekrények jelenlétét.

Most már levegőssé, világosabbá vált a tekintélyes kandallóval, hatalmas kétszárnyú ajtókkal meghatározott nappali, melyben a kék kárpitos, fonott nád támlás, értékes barokk ülőgarnitúrát, illetve a szecessziós vitrint és az empire szekretert kellett összhangba hozni egymással. A két ablak közötti falszakaszra, a fő helyre a bájos Flóra került, a virágok istennője jókora gobelinen megörökítve, hozzá illenek a szoba textiljei, kézimunkái, sőt még a nagy perzsaszőnyeg is. A válogatott, régi szőnyegek egyébként meghatározó jelnetőségűek a lakásban, hiszen szinte minden helyiségbe jut belőlük bőven – földre terítve, falra akasztva vagy akár terítőként használva.

Persze, hogy a most már helyükre talált berendezési tárgyak, bútorok teljes szépségükben érvényesülni tudjanak, ahhoz az alapokat is rendbe kellett hozni. A lakberendezők a régi, fehér fűrészporos tapéta helyett glettel eltüntethető üvegszálas tapétát javasoltak, amely megakadályozza az apró repedések kialakulását, rá pedig tojáshéjszínű, lemosható festéket. Széles, elegáns, de visszafogott gipszstukkót futtattak körbe a falakon, amely egyben színválasztóként is szolgál az ekrű falak és a hófehér mennyezet között. Rozetták kerültek a csillárok fölé, a parkettát felcsiszolták, újralakkozták és természetesen a nyílászárók is új, hófehér festékréteget kaptak. A legnagyobb kozmetikázáson azonban a dolgozóból nyíló télikert esett át. Itt ugyanis a padlóburkolatot is kicserélték. Valami különlegeset szerettek volna, ezért 10x10-es gresslapokból szőnyegmintához hasonlatos motívumot raktak ki, így kicsit szobajellegűvé varázsolták. Itt kapott helyet a szép fekvőfotel és a réz madárkalitka. Az ablakokra fa reluxát tettek, így kicsit egzotikusabb lett a hangulat, amit az orchideák csak tovább fokoznak.

Megváltozott a hálószoba is, bár valójában csak apróságokon alakítottak. A régi zöld plüssel bevont franciaágyra például szoknyát varrattak, áthúzatták a fejtámlát is, így a nyomott mintás elegáns kárpit remekül összeillik a horgolt-csipkés ágytakaróval. Bordűr került a félkörívesen kiöblösödő alkóv ablakai fölé, amelyben békebeli reggeliző-sarkot alakítottak ki, képek cseréltek helyet, más szőnyeget akasztottak a falra, egyszóval az egész frissebb, könnyedebb lett.

Elegancia, stílus és kényelem – e hármas jelszóból mindhárom kritérium teljes mértékben megvalósult, hála a megbízók kitartásának, nyitottságának, finom ízlésének és a két szakember munkájának. A végeredmény önmagáért beszél, de erről tanúskodik házigazdáink tekintete is, akik tökéletesen elégedettek, és több átalakításra gondolni sem akarnak...lakberendezes-rozsadomb.php


 

Antik enteriőr a Rózsadombon - Klasszikus Otthonok 2006. nyár: - Publikáció 2. Antik enteriőr a Rózsadombon - Klasszikus Otthonok 2006. nyár: - Publikáció 3.

Antik enteriőr a Rózsadombon - Klasszikus Otthonok 2006. nyár: - Publikáció 4. Antik enteriőr a Rózsadombon - Klasszikus Otthonok 2006. nyár: - Publikáció 5.

Antik enteriőr a Rózsadombon - Klasszikus Otthonok 2006. nyár: - Publikáció 6. Antik enteriőr a Rózsadombon - Klasszikus Otthonok 2006. nyár: - Publikáció 7.

Antik enteriőr a Rózsadombon - Klasszikus Otthonok 2006. nyár: - Publikáció 8. Antik enteriőr a Rózsadombon - Klasszikus Otthonok 2006. nyár: - Publikáció 9.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314