Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Meleg színek harmóniája - Szép Háza 2010. január

Meleg színek harmóniája - Szép Háza 2010. január: - Publikáció 1. Ahány ház, annyi szokás, és ahány új lakás, annyi koncepció. Természetes, hogy minden ember számára mást és mást jelent a tökéletes otthon fogalma, ahogy ennek az Pesterzsébeten újonnan épült, társasházi, 73 m2 lakás tulajdonosainak egyet jelent a meghittséggel és a harmóniával. Amikor tervezett új közös otthonuk tervrajzaival Pannonhegyi Katalin és Balásy Emese lakberendezőkhöz fordultak szakmai segítségért, elsődlegesen evvel a kívánsággal álltak elő.

Persze egy lakásnak - akármilyen hangulatos is - elsősorban praktikusnak, a rendelkezésre álló tereket tökéletesen kihasználónak kell lennie, ezért volt ideális, hogy a fiatal pár már az épület elkészülte előtt hozzáfogott a lakberendezőkkel együtt a tervezéshez. A lakást megfelező fal sajnos statikai okokból mozdíthatatlan volt, így a nappalit - bár szerették volna - nem lehetett még jobban megnagyobbítani. A bútorcsoportok ügyes elhelyezésével, jelképes szeparálásával azonban a szokatlan belmagassággal rendelkező tér tagolttá és mégis kényelmessé vált. A tágasság érzetet növeli, hogy a felesleges falakat, ajtókat nem kérték az építtetőktől, így az előszoba, konyha, étkező és nappali gyakorlatilag egyetlen térré vált.

A sarokba kerülő U-alakú konyhát díszkővel burkolt parapetfal választja el a szomszédos, ugyancsak kőhatású burkolattal, illetve tapétával dekorált étkezőtől. A funkcióváltást a padlóburkolat mintázata és változása is pontosan jelzi, a lépcsőzetesen kialakított határvonalat a szép, világos nagyméretű padlólapok és a vöröses árnyalatú laminált parketta között a konyha fölötti álmennyezet is leköveti. A pult fölé belógó lámpák ugyancsak térosztó elemek. Cseresznye árnyalatúra pácoltatták az egyedi tervezésű, tömör fából készült, keretes ajtókkal, hosszúkás fémfogantyúkkal ellátott konyhaszekrényeket, színük a falat borító, famintás, krémszínű csempe kis kockabetéteihez illeszkedik, melyek ritmust, kellemes lüktetést adnak az enteriőrnek. Mivel a tulajdonosok kérése volt, hogy minél több tárolási lehetőségük legyen a konyhában, kihasználva a nagy belmagasságot, a hátsó falon dupla felső elemsort tettek. Hogy ne legyen unalmas vagy nyomasztó, az alsókat vízszintes osztású, felnyíló, javarész üveges kivitelűre tervezték, amelyeknek a felső, hagyományos nyitásúak egyfajta keretes lezárást adnak. Ellensúlyozva ennek a falnak a zsúfoltságát, a konyha másik falát - eltekintve az inox páraelszívótól - szabadon hagyták.

Újonnan vették az olasz, kinyitható cseresznyefa étkezőbútorokat, az asztal nagy előnye, hogy összecsukva picike, ám vendégség esetén mérete megduplázható, így akár egy nagyobb társaság is elfér körülötte. A függőlegesen rácsozott háttámlájú, kárpitozott ülőfelületű székek könnyedségét a vonalvezetésben megjelenő finom ívelés adja. Adottak voltak a nappali bútorai, melyeket az előző otthonaikból hoztak magukkal a fiatalok, így a világos bőr ülőgarnitúrát, a dohányzóasztalt és a komódokat egyfajta kiindulási pontnak tekintették a lakberendezők. A krémszínű falakat a tv mögötti ugyancsak krém-arany tapéta, illetve az ablakok között rozsdabarna csíkozás teszi érdekesebbé, és a különleges, a padlóéra emlékeztető árnyalatú sötétítőfüggönyök emelik ki.

A nappaliból a hálószobák felé vezető a folyosó két funkcióval is gazdagodott, hiszen itt helyezték el a juhar színű, üvegbetétes ajtókkal könnyített gardróbot és a gipszkartonból készült falfülke-rendszerbe süllyesztett könyvespolcrendszert is, ami az egész családi könyvtárat elnyeli. Jópofa megoldás, hogy a rozsdabarnára festett elválasztó pillérek a mennyezeten egy-egy negatív vájatba futnak az álmennyezetet szpotokkal megszórt bordákra osztva, ami kellemesen meg töri és szélesíti az amúgy hosszúkás alaprajzot. Innen nyílnak a hálók és a fürdőszoba is.

A szükségesnél talán valamivel nagyobb hálószobából sem hiányzik egy kis játékosság, az ágy mögötti fal elé épített falfülkéknek, rozsda-arany tapétának és persze a hangulatfényeknek köszönhetően. Egységesen az egész lakás színvilágához igazodva a „szárnyas”, azaz éjjeliszekrényekkel egybeépített franciaágy is vöröses pácot kapott, a kockás ágytakaróval és a kedves kiegészítőkkel együtt - a neutrális tónusok ellenére is - az egész szoba csupa vidámság.

Egy kis faltologatással, ügyeskedéssel a kicsi, ablaktalan, a nagy belmagassága miatt aknaszerű fürdőszoba nem csak kényelmessé, de jól tagolttá és arányossá is vált. Ide is a konyhában már látott olasz bézs-cseresznye árnyalatú, fahatású csempecsalád elemeiből válogattak a lakberendezők, igaz, ami igaz, alaposan megvariálva a mintázatot. Hogy a tér visszanyerje emberi léptékét, a plafonra hármas csoportosítású világító ablakokkal ellátott álmennyezet került, így a belmagasság kezelhetővé vált és az általános világítás kérdése is megoldódott. Mivel a háziak kérése volt egy óriási zuhanykabin, ytongból építettek egy merőlegesen térbe álló válasz-falat a mosdó mögé, amely egyben az épített zuhanyfülke fala is. A zuhany szemközti falába süllyesztett világos falfülkék nem csupán látványos díszei a térnek, de praktikus polcként szolgálnak a flakonok, fürdő-holmik számára. Diszkréten egy beugróba került a wc., így csak a fürdőbe beljebb lépve vehetjük észre. Mindezen elegáns és már-már szellősnek nevezhető elrendezésre csakis a mosógép kiüldözése révén kerülhetett sor, bár a száműzöttnek nem kellett messzire mennie, hiszen a szomszédos gardrób első szekrényében alakítottak ki számára kényelmes és zárt menedéket.

Otthonos meleg színek, anyagok, praktikus, helytakarékos megoldások és különleges díszítőelemek teszik ezt a gondos alapossággal megtervezett lakást szerethetővé. Vendéglátóink nem is titkolják, mennyire elégedettek a végeredménnyel, bár ahogy egy újonnan épülő, lakóparki, társasházi lakás esetében sajnos gyakran lenni szokott, alaposan meg is küzdöttek érte, hogy minden ilyen szép és jó minőségű lehessen...lakberendezes-pesterzsebet.php


 

Meleg színek harmóniája - Szép Háza 2010. január: - Publikáció 2. Meleg színek harmóniája - Szép Háza 2010. január: - Publikáció 3.

Meleg színek harmóniája - Szép Háza 2010. január: - Publikáció 4. Meleg színek harmóniája - Szép Háza 2010. január: - Publikáció 5.

Meleg színek harmóniája - Szép Háza 2010. január: - Publikáció 6. Meleg színek harmóniája - Szép Háza 2010. január: - Publikáció 7.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314