Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március

Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 1. Otthonos legyen. Ez volt Judit és Gábor legfontosabb kikötése első megbeszélgetésünkön, amikor épülő új családi házukkal kapcsolatos elvárásaikról kérdeztem őket. Meleg hangulatú, barátságos és vidám. Nem a legfrissebb divathullámok, a trendi színvilág vagy az extravagancia vonzotta őket, hanem egy igaz otthonra vágytak, ami időtálló, személyre szabott és kisgyerekekhez illő, hiszen építkezési ambícióik egybevágtak a családalapítási terveikkel is.

A Csillaghegy kertvárosi, dús lombú fákkal szegélyezett, csendes utcájában épülő kétszintes háznak építész tervei is a családiasság és praktikum jegyében készültek, nem a felesleges hivalkodás, vagy a modernizmus szellemében. A megfelelően méretezett, jó beosztású terek ideális helyszínt biztosítottak egy szerethető otthon megteremtéséhez. Amikor felkértek a nagyvonalúan megtervezett nagy belmagasságú, tágas étkezővel és konyhával egybenyitott nappali, a háló és fürdőszobák megtervezésére, álltak már a falak és a nyílászárók is a helyükön voltak. Az alaprajzhoz tehát nem nyúltunk, csupán dolgozót vettük kisebbre és a dupla belmagasságú nappali légterének hasznosítására tett javaslatommal módosult némiképpen. Egy körbejárható, sétáló könyvtár galéria megépítését ajánlottam ugyanis, amely nem csupán a tetemes méretű könyv elhelyezését oldotta meg, de a nappali világításának esztétikus kivitelezését is segítette a galéria alját burkoló gipszkartonba süllyesztett ledek segítségével. Hogy a látvány még szellősebb legyen, átlátható, üvegbetétes, fa korláttal zártuk körbe, amely a háziak kívánságának megfelelően meleg, meghitt hatású, ugyanakkor egy fémkorlát légiességével is vetekszik.

Túlságosan sok megkötésem nem volt a tervezésnél, csupán a sötétbarna bőr Andante kanapékat rendelték meg már akkorra, illetve az emelet tölgyfa parkettáját. Hozott darab pedig a kis kerek étkezőgarnitúra volt, melynek színe sajnos nem illett a többi bútorhoz kiválasztott sötét dió páchoz, így aztán átfestettük és vidám, piros szövettel újra is kárpitoztattuk a székeit. Ez szolgál most reggelizőként a krémszínű festett frontokkal kialakított modern konyha előterében, lapjára vágatott üveglap alatt pedig vidám családi fényképek sorakoznak, igazán meghitt jelleget kölcsönözve az enteriőrnek. A világos konyha a háziasszony vágya volt, hogy passzoljon a nappali berendezéséhez, velük megegyező sötét dió árnyalatú lábazattal, korpusszal és munkapulttal láttuk el. A kontrasztos párosítást a különleges, piros és narancs színekben játszó, tűzzománcra emlékeztető, olasz, kézzel készült mozaik oldja, vidám színfoltja a lakás több pontján is visszaköszön.

Ugyanezen csempecsalád lapjaival burkolták a térelválasztóként is funkcionáló, három oldalas kandalló ülőkerészét is. A kémény központi elhelyezkedése és a három ablakos tűztér tette lehetővé, hogy a pattogó tűz látványát ne csak a nappaliból, de a konyhából, illetve a nagyétkezőből is egyformán élvezhessék. Maga a kémény egy gipszkarton polcrendszer szerkezetébe olvad bele, melynek középpontjában a tv-állvány kapott helyet. A fával bélelt, megvilágított falfülkék a házaspár kedves, utazásokon vett emléktárgyainak biztosítanak méltó kiállító felületet, míg a süllyesztett bútorok a dvd-ket, cd-ket rejti.

A tv mögötti falra bézses, apró elemekből építkező terméskőburkolatot tettünk, színben és jellegben a konyha, előtér és étkező különböző méretű lapokból összeálló kerámiapadlójára emlékeztetve. Díszítésképpen a kanapé fölé és ragasztottunk belőle egy téglalapot, keretbe foglalva a két lebegő polcot. Hogy a társalgó meghittebb hangulatú legyen, ezen a részen különleges dió parketta szigetet applikáltunk a kőburkolatba, melyet az élénk narancs, hosszúszálas szőnyeg tesz még barátságosabbá. A vidám, sötétnarancs színfoltok a párnák és a sötétítő függönyök képviseletében jelennek meg, ugyanevvel az anyaggal húzattuk át a lámpaernyőket is. A nappali és az étkező között – jelképes térelválasztóként – egy kis belső kert pompázik, mini fával, vitorlavirágokkal, s a közöttük bóklászó jópofa fém madarakkal. A medence peremét bézs mozaikkal raktuk ki, az beugró ablakaira függöny helyett fa reluxa került. Maga az étkezőbútor csakis fa lehetett – otthonos, meghitt. Hozzá készült a tálalókomód fölötte tükörrel, egy kis polgári eleganciát csempészve a lakásba. Egyik kedvenc helyiségem a házban a fürdőszoba lett, hála a tulajdonosok vidámság utáni vágyának. Ritkán mernek ugyanis megrendelőim igazán élénk árnyalatú, színes vagy karakteres virágmintás csempeburkolatot választani – félve, hogy nehogy megunják egyszer. Ebben az esetben azonban a háziak biztatására elengedhettem fantáziámat a burkolatkiosztás megtervezésekor, barna, narancs, krémszín és piros, mozaik és pipacsok, kád mögötti lerakó párkány, épített zuhany, ragasztott tükör – egyszóval minden jöhetett, ami belefért…A végeredmény pedig egy jól tagolt, mégis tágas és vidám, kedves tér lett, amelyben egyedi tervezésű dió bútorok teszik még kényelmesebbé az ittlétet.

Hasonlóan meleg árnyalatokban fürdik a szomszédos szülői hálószoba is, melyet az ágy fölötti, három részes, futófénnyel körbevett, gipszkarton táblákkal kiemelt kép hangulatához igazítottunk. Sokáig kerestük a tökéletes vászonra illő témát, végül erre a búzatáblás, pipacsos, provance-i hangulatú képre esett a választás. A fehérített tölgy franciaágy sötétbarnára kárpitozott háttámlája éppúgy megjelenik rajta, mint a falak barackja vagy a textilek, kiegészítők és a lámpabura narancsa. A világos fa bútorokat tört fehér, fényes betétek teszik még könnyedebbé, a gardróbszekrényen, az éjjeliszekrény, illetve az ablak alatti komód alsó fiókelőlapjain.

Az otthonosság jelszava még az aprócska kétszemélyes dolgozó berendezésekor is elsődleges volt. Kétszemélyes, egyedi tervezésű íróasztallal dióbarnája meghittséget, a sárgára festett falak vidámságot csempésznek bele, a keskeny ablakot díszítő sötétnarancs római roló függöny a nappali textiljeivel egyezik. Nem maradhatott ki a narancs a kislányok szobájából sem, amit ezúttal pinkkel vegyítettünk. A merész színösszeállítást a virágos, hímzett organza függöny inspirálta. Persze egy gyerekszoba minél színesebb, annál jobb, így a kékek és zöldek is remekül megférnek benne kis lakói nagy örömére.

Életvidám, kedves, szerethető – talán ezek az első szavak, amelyek ebbe a csillaghegyi családi házba belépve először eszünkbe jutnak. És evvel az érzéssel térnek haza tulajdonosai is munka, séta vagy bevásárlás után és minden alkalommal örülnek a barátságos hangulatnak, ami hétköz és ünnepnapjaikat áthatja.

lakberendezes-otthonossag-mindenekfelett.php

 

Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 2. Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 3.

Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 4. Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 5.

Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 6. Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 7.

Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 8. Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 9.

Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 10. Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 11.

Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 12. Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 13.

Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 14. Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 15.

Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 16. Otthonosság mindenekfelett - Modern Házak lakások 2013. március: - Publikáció 17.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314