Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Naplemente színeivel - Otthon 2012. január

Naplemente színeivel - Otthon 2012. január: - Publikáció 1. Turistautakat szerveznek miatta, fényképen árulják, festőket ihlet meg. Csupán néhány percig tart, a sötétség jár a nyomában, de felejthetetlen tud lenni, nem csak színei, hanem éppen tünékenysége miatt. Eszter, amikor megbízott leendő otthona megtervezésével ezt a pillanatot akarta megragadni, a naplemente hangulatát szerette volna viszontlátni benne.

Leírhatatlanul rossz állapotban volt a kétszobás, 53 m2-es albertfalvai társasházi lakás, amikor átvettük a kulcsokat. Legalább harminc éve nem festettek, a mennyezetből szalmatömítés kandikált ki sok helyen, a redőnyök leszakadva, a burkolatok szétdohosodva, a helyiségek pedig sötétek és szűkösek, azaz cseppet sem hasonlított arra a kényelmes, modern, fiatalos és divatos otthonra, amelyről Eszter álmodozott. Ő azonban tele volt lelkesedéssel, bizakodással, már a legelső találkozásunkkor is, hiszen ez az önálló lakás jelentette számára a nagy lépést a teljesen független élethez.

Nem csupán felújításra, de a terek teljes újraértelmezésére volt szükség ahhoz, hogy megfeleljen egy mai fiatal pár igényeinek. Kibontottuk a konyha és az előszoba válaszfalát, megnagyobbítottuk a fürdőt, sőt egy kis gardróbot is sikerült lecsípnünk az előszobában, aminek a háziasszony külön örült. Hiszen egyik alapvető kívánsága az volt, hogy a ruháinak, cipőinek, amelyből bizony több is akad az átlagnál, kényelmes és rengeteg pakolóhelyet találjak. A rombolás és sitt-elhordás után már kezdett megmutatkozni a kis lakás tágas, napfényes arca is. Hiszen egy tágas, előtérrel egybenyitott, amerikai konyhás, étkezős, kis dolgozóval kiegészített nappali, kényelmes fürdő, gardrób és háló állt rendelkezésünkre. Hogy még praktikusabb és mutatósabb legyen, gipszkartonból épült, süllyesztett tároló elemekkel, világítással ellátott polcrendszerekkel, derékmagasságig érő, térelválasztóként is szolgáló parapetfallal ( egyik oldalról az étkezőasztalt, a másikról a tévé állványt toltam neki) tettük egyedibbé a teret. A rettenetes állapotban lévő mennyezeten csakis egy teljes álmennyezet segíthetett, amelyet futófénnyel, szpotokkal kombinált léptetéssel tettünk változatosabbá. A belmagassággal való játék így leköveti a tér funkcionális váltásait, mintegy kijelölve a plafonon a bútorcsoportok helyét.

A konyha a sarokba került, s mivel a régi spejzt megszüntettük, úgy kellett a berendezését kialakítani, hogy legyen benne kamraszekrény is. Hűtőből is szekrénybe rejthetőt választottunk, így nem zavarja a szobai komfortot, és igyekeztünk jól gazdálkodni minden négyzetcentiméterrel, hogy minél praktikusabb legyen. A hűtő mellett például egy szellőzőakna ugrott ki a térből, megbontva ezzel a szekrénysort, ám ezt a helyet is beépítettük egy csökkentett mélységű teásdobozok, kisebb üvegek számára remek alsó elemmel, felülre pedig fűszertartó polcok kerültek.

Eszter eleinte csakis sötét faárnyalatban gondolkodott, így a lakás szinte összes – leginkább egyedi tervezésű- bútora wenge színű lett. Ám a konyha túl nagy sötét felületet jelentett volna a kis lakásban, ezért inkább a juhar frontok mellett döntöttünk, ahogy ilyen lett a nappali rész laminált parkettája is. S hogy a feketésbarna se maradjon ki, a munkalap woodline mokka színű, éppen a padlólapokkal megegyező tónusban és mintázatban. A falra vidám lazacszínű, pirosas lapokat tettünk, ugyanez a szín bukkan fel a vidám színátmenetes tapétán, a falfülkékben, illetve a térelválasztófalon is. A sötét és világos felületek kontrasztja a többi berendezési tárgy – a kanapé, az étkezőgarnitúra - vásárlásakor is szempont volt, a wenge bútorok mellé csakis világos, nyers fehér kárpitokat válogattunk.

Eszter lelkesedése szerencsére nem lankadt a kivitelezés nehézségei közben sem, egy-egy ötletbe, anyagba, csempébe, textilbe egyszerűen beleszeretett, amikor meglátta őket, s érzelmei azóta sem változtak. Ilyen örömmel fogadta a gipszkartonos terveket, amelyekkel megoldottuk a helyszűke ellenére a könyvek, egyéb holmik tárolási gondjait - nem csak a nappaliban, de a hálószobában is. Az ágy mögötti falra ugyanis mindenképpen szeretett volna vidám, hangulatfényekkel megszórt falfülkéket, ám a szoba szélessége miatt szóba sem kerülhetett, hogy 20-30 cm-t elvegyünk az ágy előtti közlekedő részből. Ezért úgy alakítottuk ki az előtétfalat, hogy magát az ágyat az eredeti falhoz toltuk és körbeépítettük úgy, hogy a fal az éjjeliszekrényeket is magába ölelje. Az ágy melletti teljes falat gardróbbal építettük be. Másik nagy kedvence a narancsos tónusokban pompázó sötétítőfüggöny volt, ami ráadásul black-out, azaz nem enged át szemernyi fényt sem, így megspóroltuk a redőny készíttetését is. Ez került a hálóba és a nappaliba is, igaz más-más fényáteresztővel kombinálva.

Szerelem volt első látásra a fürdőszoba burkolata is, annyira megragadta Eszter a szép, vidám, tengerre emlékeztető türkizes és mélykék árnyalat, a hullámosan csillogó felület, hogy szóba sem kerülhetett más. Így ebben a helyiségben búcsút intettünk a naplemente nosztalgikus és meleg árnyalatainak és inkább tiszta, hidegebb vizekre eveztünk. A háromféle kék árnyalatból és a fehérből függőleges tagolású mintázatot raktam a falra, kiemelve a helyiségen belül a főbb elemeket: a konzolosan falra szerelt, lebegő minimál mosdószekrénnyel kiegészített mosdót, a falba épített tartályos wc-t és az aszimmetrikus sarokkádat. A nagy kádhoz – a szűkös alapterület ellenére – szintén Eszter ragaszkodott, hiszen zuhanyzás helyett sokszor inkább forró vízben ázva szereti kipihenni a nap fáradalmait. Kicentiztük ugyan, de végül minden éppen befért. Az ő kívánságára került a mosógép is a magasba, - egy ismerősénél látott hasonló megoldást. Ytongból építettünk neki polcot, így kényelmesen, hajolgatás nélkül kezelhető, felül a zárt szekrényben pedig a tisztítószerek, törölközők kaptak helyet.

Naplemente vagy a hullámzó óceán képe, ezentúl Eszternek mindkettő új, szeretett otthonának hangulatait idézik fel, akárhol is jár a világban. És ha éppen nem jár sehol, ami gyakrabban előfordul, csak üldögél este a sarokkanapén, akkor is legalább olyan elégedett, hiszen akármerre néz, csakis szívének kedves dolgokat lát maga körül. lakberendezes-naplemente-szineivel.php

 

Naplemente színeivel - Otthon 2012. január: - Publikáció 2. Naplemente színeivel - Otthon 2012. január: - Publikáció 3.

Naplemente színeivel - Otthon 2012. január: - Publikáció 4. Naplemente színeivel - Otthon 2012. január: - Publikáció 5.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314