Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július

Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 1. Nem okozott meglepetést, amikor az újonnan épülő, 170 m2-es szentendrei ház tulajdonosa megkeresett, hogy segítsek leendő új otthona kialakításában, hiszen előző lakását is én terveztem. Ismertem az ízlését, tudtam, hogy csakis modern, minimál bútorokban gondolkodhatunk, ám ezúttal valami új ízt, eltérő hangulatot szerettem volna megteremteni. S hogy mivel dobhatjuk fel a letisztult vonalvezetésű berendezést? Szerencsére a házigazda nyitott volt minden újdonságra, így örömmel fogadta az ötletet, amikor azt javasoltam, hogy a Távol-Kelet egzotikus földjére tegyünk képzeletbeli utazást. Ráadásul a hegyoldalban fekvő, csodás panorámával rendelkező tájba simuló modern épület maga is sok-sok természetes anyag után kiáltott…

Elsőként persze a tereket kellett az igényeihez formálni, ami nem volt nehéz, hiszen még a falak sem álltak akkor. Így az építészeti terv kisebb korrekciói, nyílászárók áthelyezése nem okozott gondot, a végeredmény pedig egy reprezentatív, tágas helyiségekkel megkomponált, praktikus kétszintes lakás lett. A telek adottságai miatt egy kisebb szintkülönbség adódott a nappaliban, illetve egy statikai szempontok miatt elengedhetetlen vasbeton pillér is nehezítette a berendezkedést. Elsőként tehát ezeket a sajátosságokat igyekeztünk előnnyé formálni: a szinteltolás egyben a funkcionális határvonal lett, melyet burkolatváltással tovább erősítettünk, az oszlop pedig – gipszkartonból azonos méretű társakat építve mellé, vöröses árnyalattal kiemelve –látvány-elemmé avanzsált. Az előtér egybenyitott a hatalmas nappalival, mely az amerikai konyhát és az étkezőt is magába foglalja. Hogy már a belépéskor jelezzük a házban megjelenő stílusvilágot, illetve, hogy a széles közlekedőnek karaktert adjunk, a bútorozásra alkalmatlan falszakaszt kavicsággyal, bambusz rudakkal díszítettük, a padlóba pedig ugyancsak hófehér, megvilágított kavicsokkal megtöltött, járható üveglappal lezárt medencét süllyesztettünk. A padlóra modern, textilnyomatos, mogyoró és krémszínű kerámia került érdekes, rácsos mintázatban, a nappali részbe, illetve a szomszédos hálószobába pedig csodaszép sötétbarnára pácolt, rusztikus tölgyparketta.

A főként barnás árnyalatokra alapozó színhangulatba remekül beleillik a csíkozott laminált frontokkal készült modern konyhabútor, amelyet térhatároló étkezőpulttal kombinált főzőszigettel alakítottunk ki. A vízszintes osztású, matt króm elemekkel díszített konyhaberendezést kőhatású mozaikcsempe egészíti ki, a minimál stílusú bútorokat izgalmasan kiegészíti a tőszomszédságában álló, rusztikus kőpanelekkel borított ugyancsak letisztult vonalvezetésű kandalló, mely a társalgó rész kezdetét jelző határkő is egyben. Nappali felé néző oldalába könyvespolcot rejtettem.

A másik térhatároló a már említett pillér, melynek társakat is építettünk – a gipszkarton polcrendszer részeiként felhasználva őket. A falfülkéket és falba süllyedő beépített szekrényeket, illetve a közöttük álló tálalókomódot közrefogó 30x30-as oszlopok azonban nem öncélúak, úgy terveztem őket, hogy elölről óriás hangulatlámpaként funkcionáljanak – fakeretes, kínai betűkkel megfestett savmaratott üvegbetéteket rögzítettünk a vonalizzókkal ellátott sekély üregek elé -, oldalról pedig cd-tartó polcokat süllyesztettem beléjük. A kompozíció része a komód feletti bordó falat díszítő vízszintes kavicssáv, amelyet plexi lapra ragasztva erősítettünk fel a függőleges felületre.

A szemközti oldalon a tévé hátterét - akárcsak a szomszédos hálószobában a franciaágyét - a keleties hangulatot keltő lilás-bordós bambusztapéta adja, élénk színárnyalata finoman kiegészíti a neutrális – alapvetően földszínekben, a sötétbarnától a krémszínig terjedő tartományban játszó – színkompozíciót.

Az ugyancsak minimál stílusú készen vett, illetve a saját tervezésű bútorok is mind wenge színűek, azaz sötétbarnák lettek, az olasz étkezőgarnitúra, a beépített szekrények, komódok és a szögletesen formavilágú sarokkanapé is. Egyedüli kivételt jelent a kontrasztként a kanapé mellé rendelt világos fotel, mely az étkezőszékek üléskárpitjával egyezik. Egyedi gyártásúak a karakteres erezetű, zebrano furnéros beltéri ajtók is, melyek nem csupán belsőépítészeti elemek, de a lakás díszei is egyben.

Nem csak a nappaliban, de világos juhar berendezéssel kialakított hálószobában is követtük a keleties hangulatvilágot, amelyet nem csupán a bambusztapéta képvisel, de magának a bútorzatnak a formatervezése is ebbe az irányba mutat. A fekhelyet az éjjeliszekrényekkel egybeépült ágyvég és a széles, padkaszerű ágykeret teszi egzotikus miliőbe illővé, de a fürdőszoba is illik a koncepcióba a hagyományos csempe mellőzésének és a sok fafelületnek, illetve a szép, olajjal kezelt, wenge fapadlónak köszönhetően.

Míg a földszint letisztultságával, földszíneivel a házigazda személyiségéhez igazodik – hiszen vele kezdtük el megtervezni a házat – addig az emeleti hálószoba, amelyet egy kis szünet után rendeztünk be, már a közben beköltözött háziasszony nőiességét is magán viseli. A sok barna után ő egy kis budoáros eleganciára vágyott, így esett a választás a barokkos lila mintás tapétára, melynek barnás, bézses csíkjai azért visszatükrözik a lakás egészének szín és hangulatvilágát is. A wenge furnéros franciaágy mellé a ferde falsík alatt végigfutó komódsort csináltattunk, és egyedi tv állvány, kárpitos pad, illetve fésülködő asztalka is készült, amelynek méretét úgy igazítottuk, hogy akár a laptop is kényelmesen ráférjen. A nőiességről a lila ágytakaró, a díszpárnák és a világos, gömbölyded forgófotel és a süppedős szőnyegek gondoskodnak.

Modern letisztultság, jó adag egzotikum, természetes anyagok és a stílusban tartott kiegészítők – képek, dísztárgyak, vázák, gyertyák, lakkozott dobozkák és tálak a Távol-Keletről - teszik ezt az otthont igazán különlegessé. S ami még fontosabb, szerethetővé is, hiszen a tulajdonosai jól érzik magukat benne és eszük ágában sincs elköltözni innen…

1. A hegyoldalba épült, kaviccsal feltöltött árokkal körbevett ház egyik nagy előnye a csodás panoráma, a kertet a telek adottságainak megfelelően teraszosan alakították ki.
2. Csiszolt mészkő burkolattal, sötét dióra pácolt lambériával díszítették a bézses árnyalatúra színezett házat, a keleties hangulatú kertben kavicsos és gyeppel borított területek váltják egymás gondosan ápolt növényekkel, bokrokkal teleszórva.
3. A markáns sötét fa felületek mellé játékos, sokszínű mediterrán cserepet választottak, az épület hátsó frontjának szépségét a tetősík játékossága adja.
4. Mészkővel borították az előtetővel védett bejárat frontjának teljes falfelületét, amely elegánssá és egyben modernné teszi a látványt.
5. A hegyoldal lejtője felé egészen már arcát mutatja az épület, íves szerkezetével, hatalmas teraszaival, a gazdagon alkalmazott terméskő burkolatokkal egy kis mediterrán jelleget is kapott.
6. Impozáns mészkő lépcső vezet fel a kertből a ház teraszához, egy kis nagystílű eleganciát adva az összképnek.
7. Filagória, faburkolatos terasz, polyrattan bútorok teszik komfortosabbá a gondosan megkomponált kertet.
8. (előszoba) Cipős szekrénnyel kombinált előszobafal fogadja a különleges, szárnyas, üveges bejárati ajtón belépőket, innen pedig már a kaviccsal töltött favályú vezet beljebb a keleties hangulatú terekbe.
9. (közlekedő) Hogy a közlekedőfolyosó stílusos és látvány-gazdag legyen, bordóra festett falát bambuszligetté varázsoltuk, a padlóba pedig kaviccsal töltött, üvegborítású medencét süllyesztettünk.
10. Az emeleti lépcsőt határoló falba savmart üveggel ellátott, fával keretezett ablakot vágtunk, így a túloldali polcokon elhelyezett tárgyaknak csupán a sziluettje látszódik. A lebegő gipszkarton előtétfal nem csak falfülkék kialakítását tette lehetővé, de alul a megvilágított kavicságyban remekül mutatnak a dísznövények is.
11. A tér közepén éktelenkedő oszlopot térelválasztó látványelemmé emeltük – bordóra festve, képekkel díszítve a szorosan hozzásimuló wenge étkezőnek határát mutatva. A térosztás másik eleme a terméskő panellal borított modern kandalló, amely alapvetően meghatározza a helyiség hangulatát.
12. A vízszintesen csíkozott frontokkal készült, minimál stílusú konyhabútor színe a textilmintás padlóburkolattal harmonizál. Térbe fordítottunk egy főzőszigetet, ehhez csatlakozik a kétszemélyes reggeliző pult. Különlegessé teszi a látványt a rendhagyó formájú ablak és az üveges szigetelszívó is.
13. Jeleztük a funkcióváltást vertikálisan is: a konyhát álmennyezeti ugrás, a nappali helyét pedig a padló szintkülönbsége is jelzi.
14. Fával körbeszegett bordós árnyalatú bambusztapéta hátteret kapott az egyedi tervezésű szekrényre ültetett tévé, a kandalló oldalába praktikus könyvespolcot süllyesztettünk.
15. Két oldalról cd-tartó, elölről óriási világítótestként működő pillér fogja közre a falba süllyesztett szekrényeket. Középen a tálalókomód fölötti bordó falat különleges kavicsburkolat díszíti. A modern, széles karfás sötétbarna kanapé mellé kontrasztosan világos fotel került, az i-re a pontot az alacsony keleties asztalka és kiegészítők teszik fel.
16. Míg a nappaliban csakis sötét bútorokban gondolkodtunk, addig a hálószobában inkább világos juharra tettük le a voksot. A franciaágy magas, széles hátfalára az éjjeliszekrényeket is rögzítették, megjelenik itt is a bambusztapéta, amely a széles peremes fekhely intimitását növeli. A bőven leomló függönnyel komfortosabbá tett sarokablak öblében kényelmes fonott fotel áll.
17. Közvetlenül a hálószobából nyílik a földszinti fürdőszoba, melynek otthonosságát a fa padlóburkolata garantálja.
18. Világos bútorlapból készült a gardrób és a komód, így a szekrényfelületek cseppet sem nyomják agyon a hálószobát, és szépen érvényesülni engedik a faragott egész alakos tükröt is.
19. Csak oda tettünk csempét a fürdőben, ahová feltétlenül szükséges volt: a zuhanyzó falára, a mosdó és a kád mögé, a kőhatású sötét és világos mozaik, illetve csíkos burkolat így a sok festett falfelület és faburkolat mellett cseppet sem tűnik hidegnek…
20. Vastag fapultra ültettük a két mosdót, alulra pedig egy-egy lábas, fiókos tároló elem került. A padlót a fürdőben olajjal kezelt wengefa hajópadló borítja.
21. Felfuttattuk a padlóburkolatot a wc csésze és a bidé mögött előtétfalra is, a sötét felületen szépen érvényesülnek a formatervezett szaniterek.
22. Ytong párkányt építettünk a sarokkád mögé, a kádat pedig csempe helyett magától értetődően sötét fával borítottuk.
23. Kakaó és bézs színű, nyújtott téglalap alakú csempeburkolat játékossága garantálja az emeleti fürdőszoba egyediségét, ezúttal a mosdók mozaikkal burkolt ytongpultra kerültek, a tükröket pedig – ugyancsak mozaikkal körülvéve- a falra ragasztottuk.
24. Pepita kiosztás, hullámos dekorok, illetve sok mozaik teszi az emeleti fürdőt rendhagyóvá.
25. Hogy a fenti háló se lógjon ki a lakás összképéből, ugyanakkor színesebb, nőiesebb legyen a többi helyiségnél, merész, lilával bolondított, bézs csíkos hátterű barokkmintás tapétát tettünk a franciaágy mögé, az alacsony térdfal elé pedig végig praktikus komódokat csináltattunk.
26. Lágyabbá teszi a hangulatot az ágy végében álló kárpitos öltözőpad, a sokfiókos fésülködőasztal és a lendületes, mégis nőiesen gömbölyded forgófotel, no meg persze a Klimt reprodukció…
27. Egyedi tervezésű állvány került a lila tapétás falra szerelt tévé alá, így dvd-t nézni is lehet, sőt a dísztárgyaknak is jut elegendő tároló hely.

Kínai motívumokat magán viselő futót tettünk az asztalra és a díszpárnák között is akad ilyen. képeket is mind ilyen témában kerestünk, ahogy a dísztárgyak, vázák, gyertyák, lakkozott dobozkák és tálak is a Távol-Keletről valók.

lakberendezes-minimal-keleties-felhanggal.php

 

Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 2. Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 3.

Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 4. Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 5.

Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 6. Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 7.

Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 8. Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 9.

Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 10. Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 11.

Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 12. Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 13.

Minimál, keleties felhanggal - Modern Házak lakások 2012. július: - Publikáció 14.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314