Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Milieu publikáció - Milieu 5/4

Milieu publikáció - Milieu 5/4: - Publikáció 1. Munkáimat leginkább a sokféleség, a változatosság jellemzi, nem kötődöm szigorúan egyetlen stílus vagy formavilághoz sem. Számomra minden stílus és tér egyaránt izgalmas kaland, amiből igyekszem kihozni a maximumot, alkalmazkodva a tulajdonosok igényeihez, meglévő tárgyaihoz és vágyaihoz. Nyitottságom oka, talán az, hogy nem csak lakberendező, de szakújságíró is vagyok, így a sok éves szakmai tapasztalatok alapján meggyőződhettem róla, hogy nem csupán az aktuális trendeket követve lehet szerethető és jól működő otthonokat teremteni.

Hitvallásom, hogy a lakberendezés nem az önmegvalósítás színtere, sokkal inkább alkalmazott „művészet”, ahol a jó tervezőnek alá kell vetnie szakmai tudását a megrendelők személyiségének, magának a térnek, az épület szellemének és persze a funkciónak. Ha ezt sikerül megtenni úgy, hogy közben a lakberendező karaktere is felismerhető s a végeredmény egy jól használható, harmonikus tér, nos akkor jól végeztem a dolgomat. Bár sokféle lakás tervezése áll mögöttem, mindegyikben van mégis valami közös, felismerhetően rám jellemző. Talán az, hogy ezek nem kirakatlakások, hanem igazi otthonok, amelyek hús-vér emberek számára készültek. Jól felismerhető a stílusuk, követik a divatot, ám az aktuális trendek másolása helyett a legfontosabb számára, hogy a végeredmény ne legyen könnyen megunható, személytelen vagy sablonos. Az egységes szín és formavilág végigvonul az összes helyiségen. Legyen szó minimálról, modern, rusztikus stílusról vagy klasszikus terekről, biztosan megjelenik bennük egy kis egyediség – különleges tapéták, díszburkolatok vagy falfestési trükkök használatával. Ezeket a faldekorációs eszközöket legtöbbször az egybenyitott tereken belül a különböző funkciók vizuális kiemelésére, egyes falszakaszok kihangsúlyozására használom.

Egyik kedvenc alapanyagom, térformáló eszközöm a gipszkarton, a legtöbb munkámban fel is bukkan valamilyen formában. Díszítésként, tároló helyek diszkrét kialakítására és a tér esetleges szépséghibáinak (túl alacsony vagy nagy belmagasság, rossz arányok, a természetes fény hiánya stb.) korrigálására egyaránt remekül beválik. Megvilágított falfülkék, falba süllyedő polcok, vitrinek, tároló elemek, rafinált álmennyezeti megoldások, térelválasztók, többfunkciós bútorok, polcrendszerek, világító párkányok – mind-mind ebből a sokoldalú alapanyagból. A gipszkartonnal burkolt, nagy teherbírású építmények legnagyobb előnye, hogy a térszerkezet elemeivé válva nem zsúfolják össze a teret, sőt bár elvesznek belőle, mégis nagyobbnak láttatják azt. Ráadásul sokkal izgalmasabbá, tagoltabbá, egyedibbé tehető velük az enteriőr, és remek lehetőséget nyújtanak a színek játékára, a dekorálásra is. Nem beszélve arról, hogy a gipszkarton elemekbe rejtett szpotok, ledek, fénycsövek vagy slagvilágítás segítségével nem csak a hangulatfényekről gondoskodik így, de legtöbbször a helyi és általános világítás kérdését is megoldja. Az álmennyezet futófénnyel körberajzolt formái általában kivetülnek a berendezésre is: az étkezőasztal alakja, egy szőnyeg vagy a padlón burkolat- vagy színváltással megjelenített határvonal izgalmas tükörhatást eredményez. Mindez nem csupán látványos, de a térformálásban, funkcionális tagolásban is hatékony eszköz.

Akármilyen stílusú is egy-egy enteriőr, a meghittség, az otthonosság és a harmónia mindig is elsődleges szempont. Ebben a természetes anyagok, és a meleg színárnyalatok alkalmazása segít leginkább. Fontosak számomra a textilek is, nem csupán az árnyékolás szempontjából, de a színek, a dekorálás és a barátságos hangulat megteremtésében is, a szép esésű kelmék, modern római rolók, feszített vagy lapfüggönyök nélkül meztelennek érzem a teret, csakúgy, mint szőnyegek, díszpárnák nélkül. Mindez igaz a kiegészítő tárgyakra is, amelyek – ha nem kellő szakértelemmel és stílushoz illően válogatják össze őket – könnyen tönkretehetik a gondosan megkomponált összképet. Éppen ezért egy-egy lakás berendezésébe általában a dísztárgyak beszerzése is hozzá tartozik.

Egy-egy lakás megteremtése mindig közös, összehangolt munkát jelent a tulajdonosokkal, hiszen ahhoz, hogy magukénak érezzék a végeredményt, ahhoz az ő jelenlétük, véleményük és döntéseik is elengedhetetlenek. Így lesz az otthonuk nem csak tetszetős, magazinba illő enteriőrök tárháza, de olyan hely, ahová mindig öröm hazatérni. lakberendezes-milieu.php

 

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314