Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Forgatható festmények - Otthon 2006. július

Forgatható festmények - Otthon 2006. július: - Publikáció 1. Hogyan lehet berendezni praktikusan és esztétikusan egy olyan tetőtéri lakást, amelynek nem csupán egy-két, de a legtöbb fala meredeken ferde? Vevők hosszú sora töprengett el ezen a kérdésen, és bár a szentendrei lakóparki lakás különben rendkívül barátságos és világos volt, sokáig senki sem mert belevágni. Házigazdáink azonban - egy fiatal pár - nem rettent vissza az esetleges nehézségektől, hanem inkább az Ahogy tetszik Lakberendezési Stúdió két lakberendezőjének, Balásy Emesének és Pannonhegyi Katalinnak segítségét kérték, hogy tegyék számukra lakhatóvá és egyedivé a rendelkezésre álló teret.

Bár már a válaszfalak, nyílászárók is a helyükön voltak a vásárlás pillanatában, némi bontásra, átalakításra azért szükség volt a jó használhatóság érdekében. Megnövelték a hálószobából nyíló fürdőszoba alapterületét és egy csigavonalban rakott üvegtégla-zuhanyfülkével kapcsolták a szobához, amely így nem csak praktikus, de jópofa látványelem is. Szerencsére a fiatalok előző otthonukból nem hoztak magukkal robosztus szekrényeket, bútorokat, így a nappali tervezésekor mindent alárendelhettek a tetőtér furcsa-kedves adottságainak.

Az ablakokkal tördelt ferde falsíkok alá körben gipszkartonból épített polc és tároló rendszer épült, amely lehetővé teszi a jó helykihasználást, ugyanakkor nem zárja keretbe, zsúfolja össze a teret. Fával borított tetejük lerakó felületként szolgál, a fachokban pedig könyvek, cd-k sorakoznak. Ugyancsak gipszkartonból készült az egyetlen használható falfelületre tervezett könyvespolc-tv állvány kombináció három megvilágított falfülkével, melyekbe marokkói dísztárgyak kerültek. Nem véletlenül, hiszen a lakás többi pontján is fel-fel bukkannak a szentendrei Marokkó Házból való dísz és használati tárgyak, melyek egy kis egzotikumot visznek az enteriőrbe. Ugyancsak a keleties ízt erősíti a szép szőnyeg, melyet vendéglátóink előző otthonukból hoztak magukkal. Az L-alakú sötétbarna-bézs kanapét, akárcsak a szép étkezőgarnitúrát a Rio Bútorszalonból választották.

Különlegesen szép darab a modern ülőgarnitúrához társított, afrikai, faragott cédrusfa asztal is, melyre pedig Bamako üzletében találtak rá a lakberendezők. A minimál bútorok és a kézzel készült, Afrikából hozott tárgyak együttese egyszerre modern és izgalmas. A különleges hangulatot a sajátos szín és formavilággal rendelkező Pir festmények csak tovább fokozzák, a szentendrei festőművész bolondos fantáziavilága mókás lényekkel, élénk színekkel népesítik be a lakást. Ő festette a társalgót az étkezőtől szeparáló, forgatható, pillérszerű lámpahasábok vásznait is, melyek egyrészt hangulatvilágítást adnak, másrészt pedig remek és változatos hátteret a bútorcsoportoknak. Finom, meleg őszi színek - halvány terrakották, sárgák, bézsek teszik otthonossá a szobákat, melyek mellett jól érvényesül a szép sötét gőzölt akác illetve juhar parketta. A világos fába applikált sötét szigetek a különböző funkciókat jelölik ki, kontrasztjuk a konyhabútorban is megjelenik, melynek korpusza juhar furnéros, míg a tömörfa ajtók sötét barnára pácoltak. Az egyedi tervezésű konyha nem csak mutatós, de praktikus is, amire nagy szükség is volt, hiszen a konyha egyik térdfala mindössze 40 cm ! volt. Ezt a holt teret a tervezők egy ügyes, lehajtható ajtajú tároló elemmel hasznosították, ami nem vesz el a valós térből egy centit sem, mégis rengeteg holmit elnyel. Másik ötletes elem a merőlegesen falnak állított két oldalról pakolható konyhapult, mely görgőkkel van felszerelve, így munka közben akár a szoba közepére gurítható, vagy vendégség idején az étkezőasztalhoz tolható tálalóasztalként.

Akárcsak a nappaliban, a hálóban is készültek gipszkarton tárolók, a két éjjeliszekrényt is ilyen megoldással alakították ki. A már meglévő Ikea ágyra indiai tükrös - színes ágytakaró és tarka párnák kerültek, Pír képek, marokkói szőnyegek, lámpák és dísztárgyak teszik intimebbé a helyiséget, melynek fő látványossága a már említett üvegtéglafal. Az ívesen rakott zuhanyfülke valójában térelválasztó is, hiszen a hálót és fürdőszobát egy térben alakították ki, az üvegtéglának köszönhetően pedig a természetes fény is bejut a kis helyiségbe. A csempe kék színe a házigazda választása volt, az állított téglalapmintás, mozaikszerű kerámiát - amivel az épített mosdót is burkolták - a szentendrei Laura Fürdőszalonban vették. Fiatalos lendület, vidám, mégis finom színvilág, bolondos részletek, egzotikus ízek - mindez együtt egy igazán különleges, egyedi, személyre szabott, ráadásul - még a ferde falak ellenére is - praktikus enteriőrt eredményezett.
lakberendezes-marokko.php


 

Forgatható festmények - Otthon 2006. július: - Publikáció 2. Forgatható festmények - Otthon 2006. július: - Publikáció 3.

Forgatható festmények - Otthon 2006. július: - Publikáció 4. Forgatható festmények - Otthon 2006. július: - Publikáció 5.

Forgatható festmények - Otthon 2006. július: - Publikáció 6. Forgatható festmények - Otthon 2006. július: - Publikáció 7.

Forgatható festmények - Otthon 2006. július: - Publikáció 8. Forgatható festmények - Otthon 2006. július: - Publikáció 9.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314