Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Otthonosság mindenekfelett - Kislakás 2012. április

Otthonosság mindenekfelett - Kislakás 2012. április: - Publikáció 1. Kis lakásodat nem szívesen szabdalnád fel válaszfalakkal, mégis szükségét érzed a térelválasztásnak? Nem szeretnéd szekrényekkel telezsúfolni a lakást? Hangulatvilágításra vágysz, vagy egyszerűen csak feldobnád egy kicsit a tereket? A megoldás egyszerű: válaszd a gipszkartont, valószínűleg nem is sejted, mennyi lehetőség rejlik benne.

Gyakran hallunk róla, mégis bizonytalanok vagyunk vele kapcsolatban. Persze tudjuk, milyen a gipszkarton – láttuk már táblákban, amikor a tetőtér ferde falsíkjait burkolták vele, vagy amikor vakolat helyett használta a kivitelező. De hogy lehet egy ilyen vékony, alig több, mint 1 cm vastag, nehéz, ugyanakkor mégis könnyen törhető lapból stabil falakat, térelválasztó elemeket, vagy éppen bútorokat, polcrendszereket építeni? Ha neki dőlünk beszakad, ha súlyosabb tárgyakat teszünk rá összeomlik az egész – gondolhatnánk. Így is lenne, ha csupán gipsztáblákból épülnének, ám valójában hihetetlenül stabil acélvázas szerkezeteket rejtenek, melyeket a mennyezethez, oldalfalakhoz, illetve az aljzathoz rögzítenek dűbelekkel, vagy padlófűtés esetén ragasztással. A statikailag pontosan megszerkesztett bordák és tartósínek alkotják magát a vázat, a gipszkarton valójában csak a burkolóanyag. Mellette szól, hogy a gipszkarton falak kialakítása jóval kevesebb felfordulással, kosszal jár, mintha téglából építenénk, vakolnánk őket és könnyebben visszabontható, ha később meggondoljuk magunkat. Ráadásul lényegesen gyorsabban, néhány nap alatt elkészülnek és nem kell várni a száradásra, máris kezdődhet a festés. Emellett nagy előnyük, hogy üregesek, így a villanyszereléshez szükséges vezetékek, csövek bontás nélkül elvezethetőek bennük.

A szakember tanácsa
Hacsak nem vagy jártas az építőiparban, semmiképpen ne vágj bele szakember segítsége nélkül a gipszkarton látványelemek építésébe! Bár természetesen olcsóbb, ha magad csinálod, hiszen a bekerülési összeg felét a munkadíj teszi ki, ám ha nem elég stabil a szerkezet, ha nem használod a szükséges merevítőket, ha nem megfelelően rögzíted az egészet, akkor akár baleset is történhet...

Megmozgatott falfelületek
Látványos díszítőelemei lehetnek a lakásnak, ugyanakkor praktikus polcokat, lerakó felületeket vagy bútorral beépítve akár zárt tárolókat is biztosíthatanak a gipszkartonból kialakított falfülkék. Mivel ezeket a fal elé épített gipszkarton előtétfalból vágják ki, ezért a fal részének tűnnek és nem zsúfolják a teret. Gondoljuk át alaposan az igényeket – méretüket igazítsuk a bennük tárolandó tárgyakhoz. Érdemes a falfülkékbe szpot lámpákat is szerelni, amelyek nem csak a dísztárgyakat világítják meg, de hangulatvilágításként is funkcionálnak.

Mutatósabb lesz a látvány, ha a falfülkék színe belül elüt a fal árnyalatától – lehet sötétebb vagy világosabb egyaránt. A nagyobb nyílásokat akár tapétával is kiemelhetjük.

Tagolt terek
Kis lakások tértagolásában valóságos kincset érhet egy gipszkartonból épült, térbe állított elem – legyen az paraván vagy pengefal, esetleg áttört, többfunkciós, két oldalról használható polc, amely nem zárja le a teret, de jótékonyan elválasztja a különböző funkciókat egymástól. Ezek nem csak a térosztás szempontjából hasznosak, de plusz bútorozható falfelületet nyerhetünk velük, amelyekre – különösen a szűkösebb apartmanokban, vagy sok ablakfelülettel rendelkező helyiségekben – igen nagy szükség lehet. Szeparálhatjuk vele a hálórészt, állíthatjuk elé a tévét, és nekitolhatjuk az étkezőasztalt, vagy akár dolgozót, olvasósarkot alakíthatunk ki vele. Az alacsony térelválasztókat azonban, ha csak egy pontra, azaz a padlóra rögzíthetik őket, legalább 30cm vastagságúra kell tervezni – így könyvespolc, szekrény is süllyeszthető bele –, vagy ha csak 10 cm-eset szeretnénk, két rövid támasztó fület kell illeszteni hozzá a stabilitás érdekében. A biztonság kedvéért a vékonyabb térdfalakat a hozzájuk rendelt bútorhoz, például a médiatároló hátoldalához is hozzácsavarozhatjuk. Magasabb térelválasztóinkat – amelyek egyszerre támaszkodnak az aljzathoz és a mennyezethez – áttörésekkel, falfülkékkel tehetjük légiesebbé.

Álmennyezetek
Tagolhatjuk a teret csupán jelzésszerűen is, felülről vezényelve úgy, hogy közben izgalmas tér és fényhatásokat teremtünk, azaz a belmagassággal való játékkal is változatosabbá tehetjük a lakást. A különböző léptetések a mennyezeten – melyek egy-egy funkcionálisan összetartozó bútorcsoport helyét tükrözik – így különböző egységekre oszthatják a helyiséget, gondoskodva azok általános, helyi és hangulatvilágításáról is. A körbefutó párkányt nem csak szpotokkal hinthetjük tele, de amennyiben a függesztett álmennyezet nem zár rá a plafonra, akkor slagvilágítást vagy ledszalagot is illeszthetünk bele, mintegy világító keretbe foglalva az adott egységet. A mértékkel alkalmazott álmennyezeti megoldások nem nyomják össze a lakást – éppen ellenkezőleg, a szabadon hagyott felületeket így messzibbnek érzékelhetjük.

IGEN
1. Ha otthonod kozmetikázásra szorul, azaz otromba fűtéscsövek, acélgerendák vagy hasonló eltüntetni való vezetékek csúfítják, a gipszkartonnal csodákat művelhetsz. Pilléreket építtethetsz köréjük, előtétfalat húzhatsz eléjük, de polcrendszerekbe is rejtheted őket.
2. Kiigazíthatod a falak ferdeségét vagy korrigálhatod a plafon egyenetlenségeit is gipszkartonnal, egy teli álmennyezet azonban minimum 5-6 cm-t elvesz majd a teljes belmagasságból.
3. A gipszkartonozás gyorsan elkészül, bár igen zajos a munkafolyamat. Nem kell tehát elköltöznöd miatta, de a bútorokat fóliázzátok le, napközben ne legyetek otthon és figyelmeztessétek a szomszédokat is.
4. Ha valamilyen gyűjtőszenvedélyed van és szívesen kiállítanád a kedvenc darabjaidat, a falfülkés előtétfalnál dekoratívabb megoldást biztos nem találsz. Így a mindent elborító kacatok egy csapásra vagány lakásdíszekké avanzsálnak.
5. Könnyen takaríthatóvá tehetjük falfülkéinket, ha üveglapot vágathatunk az aljukra vagy fával béleljük ki őket, a legegyszerűbb azonban, ha selyemfényű zománcfestékkel mázoltatjuk ki a belsejüket, így nedves ronggyal is bátran port törölhetünk bennük.


NEM
1. Mondj le inkább az álmennyezeti dizájnról, ha 250 cm-nél nem magasabb a szoba. Ilyenkor ugyanis nem fog elférni a dobozolás az ablak szemöldöke és a plafon között. Ahhoz, hogy szpotokat süllyeszthess bele, legalább 11-12 cm-re van szükség, de ha futófényt is szeretnél, akkor 14-16 cm-re.
2. Nem érdemes gipszkarton bútorokat, polcrendszereket építtetni, ha csak rövidtávra rendezkedsz be, hiszen ezeket az elemeket költözéskor nem viheted magaddal, és az áruk sem elhanyagolható.
3. Ha gyanúsan kedvező árajánlatot kapsz – akár faszerkezettel kombinálva –, mindig a minőségi megoldásra törekedj, inkább a stabilabb acélvázas verziót válaszd.
4. A gipszkarton önmagában nem hangszigetel. Ahhoz, hogy az áthallást csökkentsd, ugyanúgy 5-6 cm vastag acélvázas előtétfalat kell építtetned, így légrés képződik, ahova speciális szigetelőgyapotot vagy más szigetelést tesznek.


lakberendezes-kislakas.php

 

Otthonosság mindenekfelett - Kislakás 2012. április: - Publikáció 2. Otthonosság mindenekfelett - Kislakás 2012. április: - Publikáció 3.

Otthonosság mindenekfelett - Kislakás 2012. április: - Publikáció 4. Otthonosság mindenekfelett - Kislakás 2012. április: - Publikáció 5.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314