Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Keleties minimál - Otthon 2011. május

Keleties minimál - Otthon 2011. május: - Publikáció 1. Nem okozott meglepetést, amikor az újonnan épülő, 170 m2-es szentendrei ház tulajdonosa megkeresett, hogy segítsek leendő új otthona kialakításában, hiszen előző lakását is én terveztem. Ismertem az ízlését, tudtam, hogy csakis modern, minimál bútorokban gondolkodhatunk, ám ezúttal valami új ízt, eltérő hangulatot szerettem volna megteremteni. S hogy mivel dobhatjuk fel a letisztult vonalvezetésű berendezést? Szerencsére a házigazda nyitott volt minden újdonságra, így örömmel fogadta az ötletet, amikor azt javasoltam, hogy a Távol-Kelet egzotikus földjére tegyünk képzeletbeli utazást. Ráadásul a hegyoldalban fekvő, csodás panorámával rendelkező tájba simuló modern épület maga is sok-sok természetes anyag után kiáltott...

Elsőként persze a tereket kellett az igényeihez formálni, ami nem volt nehéz, hiszen még a falak sem álltak akkor. Így az építészeti terv kisebb korrekciói, nyílászárók áthelyezése nem okozott gondot, a végeredmény pedig egy reprezentatív, tágas helyiségekkel megkomponált, praktikus kétszintes lakás lett. A telek adottságai miatt egy kisebb szintkülönbség adódott a nappaliban, illetve egy statikai szempontok miatt elengedhetetlen vasbeton pillér is nehezítette a berendezkedést. Elsőként tehát ezeket a sajátosságokat igyekeztünk előnnyé formálni: a szinteltolás egyben a funkcionális határvonal lett, melyet burkolatváltással tovább erősítettünk, az oszlop pedig – gipszkartonból azonos méretű társakat építve mellé, vöröses árnyalattal kiemelve –látvány-elemmé avanzsált. Az előtér egybenyitott a hatalmas nappalival, mely az amerikai konyhát és az étkezőt is magába foglalja. Hogy már a belépéskor jelezzük a házban megjelenő stílusvilágot, illetve, hogy a széles közlekedőnek karaktert adjunk, a bútorozásra alkalmatlan falszakaszt kavicsággyal, bambusz rudakkal díszítettük, a padlóba pedig ugyancsak hófehér, megvilágított kavicsokkal megtöltött, járható üveglappal lezárt medencét süllyesztettünk. A padlóra modern, textilnyomatos, mogyoró és krémszínű kerámia került érdekes, rácsos mintázatban, a nappali részbe, illetve a szomszédos hálószobába pedig csodaszép sötétbarnára pácolt, rusztikus tölgyparketta.

A főként barnás árnyalatokra alapozó színhangulatba remekül beleillik a csíkozott laminált frontokkal készült modern konyhabútor, amelyet térhatároló étkezőpulttal kombinált főzőszigettel alakítottunk ki. A vízszintes osztású, matt króm elemekkel díszített konyhaberendezést kőhatású mozaikcsempe egészíti ki, a minimál stílusú bútorokat izgalmasan kiegészíti a tőszomszédságában álló, rusztikus kőpanelekkel borított ugyancsak letisztult vonalvezetésű kandalló, mely a társalgó rész kezdetét jelző határkő is egyben. Nappali felé néző oldalába könyvespolcot rejtettem.

másik térhatároló a már említett pillér, melynek társakat is építettünk – a gipszkarton polcrendszer részeiként felhasználva őket. A falfülkéket és falba süllyedő beépített szekrényeket, illetve a közöttük álló tálalókomódot közrefogó 30x30-as oszlopok azonban nem öncélúak, úgy terveztem őket, hogy elölről óriás hangulatlámpaként funkcionáljanak – fakeretes, kínai betűkkel megfestett savmaratott üvegbetéteket rögzítettünk a vonalizzókkal ellátott sekély üregek elé -, oldalról pedig cd-tartó polcokat süllyesztettem beléjük. A kompozíció része a komód feletti bordó falat díszítő vízszintes kavicssáv, amelyet plexi lapra ragasztva erősítettünk fel a függőleges felületre.

Szemközti oldalon a tévé hátterét - akárcsak a szomszédos hálószobában a franciaágyét - a keleties hangulatot keltő lilás-bordós bambusztapéta adja, élénk színárnyalata finoman kiegészíti a neutrális – alapvetően földszínekben, a sötétbarnától a krémszínig terjedő tartományban játszó – színkompozíciót.

Az ugyancsak minimál stílusú készen vett, illetve a saját tervezésű bútorok is mind wenge színűek, azaz sötétbarnák lettek, az olasz étkezőgarnitúra, a beépített szekrények, komódok és a szögletesen formavilágú sarokkanapé is. Egyedüli kivételt jelent a kontrasztként a kanapé mellé rendelt világos fotel, mely az étkezőszékek üléskárpitjával egyezik. Egyedi gyártásúak a karakteres erezetű, zebrano furnéros beltéri ajtók is, melyek nem csupán belsőépítészeti elemek, de a lakás díszei is egyben.

Nem csak a nappaliban, de világos juhar berendezéssel kialakított hálószobában is követtük a keleties hangulatvilágot, amelyet nem csupán a bambusztapéta képvisel, de magának a bútorzatnak a formatervezése is ebbe az irányba mutat. A fekhelyet az éjjeliszekrényekkel egybeépült ágyvég és a széles, padkaszerű ágykeret teszi egzotikus miliőbe illővé, de a fürdőszoba is illik a koncepcióba a hagyományos csempe mellőzésének és a sok fafelületnek, illetve a szép, olajjal kezelt, wenge fapadlónak köszönhetően.

Míg a földszint letisztultságával, földszíneivel a házigazda személyiségéhez igazodik – hiszen vele kezdtük el megtervezni a házat – addig az emeleti hálószoba, amelyet egy kis szünet után rendeztünk be, már a közben beköltözött háziasszony nőiességét is magán viseli. A sok barna után ő egy kis budoáros eleganciára vágyott, így esett a választás a barokkos lila mintás tapétára, melynek barnás, bézses csíkjai azért visszatükrözik a lakás egészének szín és hangulatvilágát is. A wenge furnéros franciaágy mellé a ferde falsík alatt végigfutó komódsort csináltattunk, és egyedi tv állvány, kárpitos pad, illetve fésülködő asztalka is készült, amelynek méretét úgy igazítottuk, hogy akár a laptop is kényelmesen ráférjen. A nőiességről a lila ágytakaró, a díszpárnák és a világos, gömbölyded forgófotel és a süppedős szőnyegek gondoskodnak.

Modern letisztultság, jó adag egzotikum, természetes anyagok és a stílusban tartott kiegészítők – képek, dísztárgyak, vázák, gyertyák, lakkozott dobozkák és tálak a Távol-Keletről - teszik ezt az otthont igazán különlegessé. S ami még fontosabb, szerethetővé is, hiszen a tulajdonosai jól érzik magukat benne és eszük ágában sincs elköltözni innen...lakberendezes-keleties-minimal.php

 

Keleties minimál - Otthon 2011. május: - Publikáció 2. Keleties minimál - Otthon 2011. május: - Publikáció 3.

Keleties minimál - Otthon 2011. május: - Publikáció 4. Keleties minimál - Otthon 2011. május: - Publikáció 5.

Keleties minimál - Otthon 2011. május: - Publikáció 6.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314