Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Panelvarázs gipszkartonnal - Otthon 2009. október

Panelvarázs gipszkartonnal - Otthon 2009. október: - Publikáció 1. Mi jellemez egy átlagos panellakást? Silány burkolatok, minimálisra méretezett helyiségek, sötét előszobák, kihasználhatatlan holt terek és unalmas berendezés. Ez az, amiből Rékának egyszerre elege lett, amikor megkeresett minket, lakberendezőket, kolleganőmmel Balásy Emesével, hogy budai lakótelepi 55 m2-es szálláshelyéből – funkcionális újratervezéssel, modern berendezéssel, visszafogott színvilággal és sok épített gipszkartonnal- új, szerethető és személyiségéhez illő otthont teremtsen magának.

Érdemes-e pénzt és energiát fektetni egy lerobbant lakótelepi lakásba, amelyben nem szándékozik hosszú távon berendezkedni? Hagyjon mindent a meglévő állapotban, vállalva, hogy nem szeret otthon lenni, és még véletlenül sem hívhat fel vendégeket, vagy szánja el magát az átalakításra? Ezen a kérdésen tépelődött Réka, amikor – egy ismerőse ajánlására- megismerkedtünk és elkezdtünk tervezgetni. Szerencsére a lakás adottságai igen kedvezőek voltak, hiszen a szobák világosak, ráadásul a kilátás sem a környező toronyházakra, hanem a szomszédos hegyekre nyílik... Modern, fiatalos, akár két személy számára is kényelmes, minél tágasabbnak tűnő otthont szeretett volna a pvc padlós, teljesen lehasznált és semmitmondó házgyári lakásból, ami különösen izgalmas kihívást jelentett a számunkra. Különösen azért volt nehéz a térformálás, mert panel épületről lévén szó, a lakást kereszt alakban megosztó főfalakhoz nem nyúlhattunk, csakis a válaszfalak egy részének bontása kerülhetett szóba. A nyílászárókat, a fürdőszoba kivételével mindenhonnan kivettettük, így átláthatóvá vált a tér. A lakás körbejárhatóságát azonban megszüntettük a gardrób hálószobai ajtónyílásának befalazásával. Így nem csupán szeparáltabb lett a háló, de a régi ajtónyílást felhasználva lehetőség nyílt egy rendes mélységű gardróbszekrény kialakítására is, amit különben a tér helyszűke miatt nem engedett volna. Egybenyitottuk a régi konyha, előszoba és spejz területét, így most a belépőt egy viszonylag nagy, háromfunkciós helyiség fogadja. Hogy az egységesség érzetét erősítsük, mindenhová ugyanolyan világos, egzotikus hatású laminált padlót tettünk. Jól érvényesül a világos felületen a mély barna frontokkal készült konyhabútor, amely a wenge étkezőasztalhoz igazodik. Sötét tömegét alukeretes, üveges felső szekrények, fém fogantyúk és kiegészítők, a krémszínű falak, illetve a világos burkolatok ellensúlyozzák.

Látványos, sok könyv elhelyezésére alkalmas, izgalmas nappalira vágyott Réka, amihez a gipszkarton rendszer kínálkozott legideálisabb megoldásként. Az épített, falszínre festett elemek nagy teherbírásúak, sok rakodófelületet adnak, ugyanakkor nem nyomják össze a teret. Külön előnyük még, hogy a különben véshetetlen beton falakon így megoldhattuk a helyi- és hangulatvilágításhoz szükséges vezetékek elrejtését is. A sötétbarna kárpitos, minimál stílusú kanapé hátteréül szolgáló falszakaszt óarany tapétával díszítettük, amely tökéletesen illik Réka visszafogott, finom, ugyanakkor különleges személyiségéhez. Az egzotikus kiegészítőkre az Equator üzletében bukkantunk, a barna sötétítő és bársonycsíkos organza függönyök pedig a Gardénia Függönyszalonból valóak.

A vízszintes osztású, üveges tolóajtó is a gipszkarton rendszerbe csúszik bele, így egyszerűen eltüntethető a fal üregében. Mivel így a háló, illetve a csücskében berendezett olvasósarok általában szem előtt van, berendezését a nappaliéhoz hangoltuk. A halvány tejeskávé árnyalat mellé ide egy érdekes, khaki zöld árnyalatot párosítottunk, ezúttal játékos vízszintes csíkozással bolondítva a hangulatot. Került ide is az óarany tapétából is, ezúttal térelválasztó határsáv gyanánt felragasztva, kijelölve a funkcióváltás határvonalát.

Nem volt könnyű a keskeny, virsli alakú hálószoba berendezése, amelyben mindenképpen el kellett helyezni a franciaágyat, ám fejvéggel a falnak tolva nem fért volna el. Réka szeretett volna egy olvasósarkot is, a korábban beépített terasz területére pedig egy dolgozókuckót. A térosztásban egy merőlegesen térbe állított, két oldalról használható gipszkarton parapet-fal segített, nekem ez a kedvencem. Az olvasósarok felől könyvespolc, míg a másik fele éjjeliszekrény, illetve az olvasólámpák elhelyezésére alkalmas felület. Ennek támaszkodik a KIKÁ-ban vásárolt bőrhatású bevonattal kárpitozott egy kicsit keleties hatású ágy. A gipszkarton párkányvilágítás nem csupán a hangulatfény miatt, illetve a vezetékek elrejtése végett hasznos, de egyben karnistakaróként is szolgál a térelválasztó függönynek, amely a hálóból nyíló terasz-dolgozóba vezet. Ide Réka anyukájától megörökölt régi öntöttvas varrógép állványból és egy üveglapból készült asztalkát állítottunk számítógépasztal gyanánt.

A juhar frontos gardróbból nyíló fürdőszoba mérete egy kis bontásnak és gipszkarton fal pótlásnak köszönhetően, a régi átjáró terhére megnőtt, ráadásul a mosógép is kikerült belőle, amit a konyha bútorzatába rejtettünk el. Olasz, minimál stílusú, világos bézs csempével burkoltuk a falakat, a padlóra pedig kávébarna lapok kerültek. Meghatározó elem a wenge mosdókonzol a nőies mosdómedencével, illetve szögletes, modern Tower csapteleppel párosítva.
Fontos szempont volt tervezés közben a viszonylagos költségtakarékosság, hiszen csupán átmeneti megoldásnak szánta Réka a lakást, amíg időközben megtalált párjával nagyobba nem költözik. Ezért készültek a beépített bútorok laminált bútorlapból és burkolatokból is igyekeztek ésszerűen, túlzásoktól mentesen válogatni. Ami drágább a lakásban, az mind továbbvihető, elköltöztethető, ami nem, az az ingatlan értékét növeli.lakberendezes-hadak-utja.php


 

Panelvarázs gipszkartonnal - Otthon 2009. október: - Publikáció 2. Panelvarázs gipszkartonnal - Otthon 2009. október: - Publikáció 3.

Panelvarázs gipszkartonnal - Otthon 2009. október: - Publikáció 4. Panelvarázs gipszkartonnal - Otthon 2009. október: - Publikáció 5.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314