Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Mályvák, pöttyök és virágok - Otthon 2010. február

Mályvák, pöttyök és virágok - Otthon 2010. február: - Publikáció 1. Amikor találkoztam Zsófival, e gellérthegyi, hatvanas években épült társasházi lakás ifjú tulajdonosával, üdesége és finomsága tűnt fel először. Tudtam, hogy ha lakberendezőként engem bíz meg első otthona kialakításával, akkor csakis hozzá hasonlóan friss, fiatalos, modern és nagyon nőies lakást tervezek neki.

Első benyomásra nem látszott rossz állapotúnak a lakás, a beosztása azonban ráfért az alapos kozmetikázás. A szűkös és sötét lyuknak ható konyhát és a nappalit elválasztó beépített gardrób feleslegesen lecsökkentette a nappali területét, a hálószoba pedig ugyancsak használhatatlan méretűnek bizonyult. Cserére szorultak a nyílászárók is, és a hagyományos halszálka mintában lerakott parketta sem maradhatott, mert Zsófi túl öregesnek találta, ráadásul recsegett is itt-ott, ha ráléptek. Amikor azonban a kivitelezők nekikezdtek a bontásnak, kiderült, hogy sokkal nagyobb a gond, mint azt gondoltuk. A régi építkezési standardnak „hála”,a hevenyészve rakott 5-7 cm-es falak ott is beszakadtak, ahol nem kellett volna, a padlóban több mint 12 cm-es lejtést találtak, úgyhogy teljesen új aljzatbetont kellett önteni. A mennyezet hullámzott, és keresve sem lehetett egyetlen derékszöget, függőleges vagy vízszintes síkot találni. Megizzadtak a szakemberek, mire mindezt helyre hozták.

NYITSD ÖSSZE!
Az új alaprajz sokkal nyitottabb, tágasabb lakást eredményezett. Miután a konyhafalat és a gardróbot lebontottuk, a hálószoba tere is a nappaliéba olvadt. Kellemetlen meglepetés ért minket a konyhasarok kialakítása közben, a gardrób lebontása után is, amikor egy használaton kívüli kéménypillér bukkant elő kettészelve a tervezett új konyhai szekrénysort. Ám szerencsére nem okozott túl sokáig fennakadást, hisz inkább körbeépítettük a bútorelemekkel – egy fűszertároló kis mélységű alsó elem elfért előtte - majd zöldre festve kiemeltük, a konyha díszévé tettük a kezdeti „hátrányt”.

RÓZSASZÍN MÁSKÉPP
Az igazán személyre szabott stílus és színvilág megkomponálásakor nagy segítségére lehet a lakberendezőnek, ha van a tulajdonosnak valami elképzelése vagy bútordarabja, amely segít elindulni, majd egyik elem maga után vonzza a másikat. Ezúttal Zsófi nem magazinban talált cikket mutatott nekem, hanem egy világos juhar keretbe foglalt fényképsorozatot, amit a húga készített neki születésnapi ajándékul. A három fotón rózsaszínes-mályvás virágok tündököltek, itt-ott bevillanva egy-egy zöld levél. Ilyen lakást szeretnék – kérte Zsófi, így hát a burkolatok kiválasztásakor rózsaszínes, lilás vagy zöld, lehetőleg virágdekoros családot kerestünk, míg végül rátaláltunk a Zala Kerámiánál. Ráadásul az Ikeában még egy üdezöld kárpitos pihenőfotelre és sarokkanapéra is bukkantunk.

Mályvaszínű lett a nappalival egy térben kialakított konyhasarok padlója és oldalfala. A lányos árnyalat ellenére a hozzá társított semleges, modern, juhar bútoroknak, a világos tengerifű mintás laminált padlónak hála egyáltalán nem lett túl romantikus vagy szirupos az összhatás. (Ettől eleinte tartott kicsit Zsófi édesanyja, aki határtalan lelkesedéssel és aktivitással vett részt az otthonteremtésben.) jó választásnak bizonyultak az étkezőrészbe állított könnyed műanyag székek és légies asztal, hisz a helyszűke ellenére sem tűnik zsúfoltnak a konyha. Magát a konyhabútort, felnyíló üveges szekrényeivel, egyedi tervek alapján asztalos készítette méretre.

GIPSZET RÁ!
A lakás arculatán legtöbbet talán a visszatérő elemként használt gipszkarton változtatott. Térelválasztó szerepet kapott az L alakban kialakított könyvespolcként, mely egyben meghitt olvasósarkot választ le. Erre rímel az ebből az anyagból készült falfülkés, hangulatvilágítással gazdagított polcrendszer is, Zsófi kedvenc könyveivel, dísztárgyaival és növényeivel. A térrendezés során az egyik legizgalmasabb feladat a franciaágy szeparálása volt. A fekhelyet egy 130 centiméter magas, ágyszélességű, mályvára festett elemmel választottuk le, így ha nincs elhúzva a függöny, a lakásból nyíló körpanoráma is jobban érvényesülhet. A látványos megoldás elé keskeny tv-állványt készíttettünk, így a készüléket is ide tudtuk helyezni. Különösen sokat számítottak a nyírszínű laminált bútorokkal, tört fehér falakkal tágasabbá tett lakás otthonossá tételében a textilek, a teljes falat betöltő lila csíkos fényáteresztők. Segítettek ebben a mályva dekorfüggönyök is, és a kör alakú kilépőszőnyegek, amelyek a háló hátfalának pöttyös tapétájának tökéletes kiegészítői. Megnagyobbítottuk a vizes helyiséget a vécé bekapcsolásával, egy dupla üvegtéglasorral pedig még a természetes fényt is beengedtük. A fürdőbe - ahova az ablak hiánya miatt mindenképpen világos alapú csempét szerettem volna – ideálisnak tűnt a gerberamintás modell, amelybe Zsófi elsőre beleszeretett. Bőségesen szórtam a virágokat, különösen az új, pezsgőfürdős kád mögötti sarokba. A padlóra pedig vidám almazöld burkolat került, így a végeredmény nem csupán lányos, de tágas is lett.

És kellhet-e több bizonyíték annál, hogy jó munkát végeztél, mint Zsófi büszke mosolya, miközben arról mesél, milyen szívesen jön haza első új otthonába, ahol vidám az élet. lakberendezes-gellert-hegy.php


 

Mályvák, pöttyök és virágok - Otthon 2010. február: - Publikáció 2. Mályvák, pöttyök és virágok - Otthon 2010. február: - Publikáció 3.

Mályvák, pöttyök és virágok - Otthon 2010. február: - Publikáció 4. Mályvák, pöttyök és virágok - Otthon 2010. február: - Publikáció 5.

Mályvák, pöttyök és virágok - Otthon 2010. február: - Publikáció 6. Mályvák, pöttyök és virágok - Otthon 2010. február: - Publikáció 7.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314