Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Zöldre hangolva - Széplak 2008. május

Zöldre hangolva - Széplak 2008. május: - Publikáció 1. Nem lehet ördöngösség egy lakás berendezése, gondolták ennek a 127 m2-es budai lakásnak a tulajdonosai, amikor megvették az újonnan épült társasház első emeletén lévő új otthonukat. A szobák elrendezésével elégedettek voltak, kifestették a falakat, sőt már a fürdőszobák burkolatát is kiválasztották, amikor egyszer csak elakadtak. Olyannyira tanácstalanok voltak, hogy szinte mentőövnek érezték, amikor egyik barátjuk Pannonhegyi Katalin lakberendezőt ajánlotta segítségül.

Színes, fenyő hajópadló és már viszonylag rendezett állapot várta a munkába bekapcsolódó lakberendezőt, akinek a tervezésnél ezúttal alkalmazkodnia kellett a már meglévő elemekhez. Némi korrekciót azért igényelt a festés is, a háló és a gyerekszoba fala ugyanis egészen vadítóan zöldre sikeredett, amit közös megegyezéssel inkább egy finom, meleg vajsárgára váltottak le. Modern, időtálló, mégis divatos berendezést szerettek volna a tulajdonosok, mindenből jó minőségűt és nem szokványosat. Éppen ezért nem akartak bükkszínű vagy éppen cseresznye bútorokat, ám a lakberendező által ajánlott wenge furnéros Calligaris bútorok azonnal megnyerték a tetszésüket.

Sok tároló helyet, zárt szekrényelemeket és rengeteg könyvespolcot kértek, amelyek azért nem nyomják össze a teret, mégis arculatot adnak neki. A megrendelt tároló elemek mellé üvegezett, duplájára, tízszemélyesre kihúzható étkezőasztalt vásároltak, ami jól jön a nagy családi ünnepségek idején. Az étkezőt a nappalitól egy hosszú, alacsony támfal szeparálja a nappalitól, ezt a tulajdonosok már kezdetben megépíttették, a lakberendező pedig - hogy a kanapék ne lógjanak túl rajta, - egy praktikus, több oldalas cd-tartó-polccal meghosszabbíttatta, természetesen ugyancsak wenge furnérból. A tetejére fa borítás került, így nem csak térelválasztóként használható, de praktikus lerakó felületet is ad. Mivel nagy a család és gyakran látnak vendégül nagyobb társaságot, az ülőgarnitúra kiválasztásakor is - amelyet ugyancsak a Bohémia Bútorszalonban vettek meg - extra mennyiségű ülőhelyre volt szükségük. Ezért a szokványos kanapé-fotel megoldás helyett inkább három kanapé mellett döntöttek, hogy mindenkinek jusson hely, kétféle zöld kárpitot variálva rajtuk, így a szembenálló kétszemélyesek éppen a nagyobbik pandantjai. Hogy minden rendelkezésre álló falfelületet kihasználjanak, az ülőgarnitúrát a szoba közepére húzták, így mögötte elegendő hely jutott az egyedi tervezésű üveges könyvszekrényeknek is. A három, oszlopszerűen egymás mellé rendezett szekrény, mely a többi egyedi bútorral egyetemben Nagy Zsolt asztalosműhelyében készült, ritmust ad a térnek és tökéletesen illik a készen vett darabokhoz, hála szakember precíz munkájának. A társalgó helyét a mennyezeten megjelenő, futófénnyel és mini-üvegkocka lámpákkal ellátott gipszkarton álmennyezet négyzet jelöli ki, biztosítva a megfelelő általános, vagy hangulatfényt is.

A falak sárgája és a bútorok fekete-barnája mellett megjelenő harmadik árnyalat tehát a zöld lett, ennek jegyében válogatták össze a textileket is. Pontosan megegyeznek az ülőbútorok árnyalatai a szőnyeg zöldjeivel, ám a merész, vízszintesen csíkos organza függöny nemcsak ezeket a tónusokat, de újabb, szokatlanabb zöldeket is belecsempész az enteriőrbe, mintegy életet lehelve a nyugodt kompozícióba. A hálószoba is szép függönyeinek köszönheti melegebb és meghittebb hangulatát, az ősz színeit visszalopó leveles organzát, akárcsak a lakás többi anyagát, a Gardénia Üzletében válogatták össze. Egyedileg készült a hálószoba teljes berendezése is, és ugyancsak kellett ügyeskedni a tervezésnél, hogy minden elférjen a nagynak éppen nem nevezhető helyiségben. Az aszimmetrikus, szárnyas ágyvéggel azonban remekül hasznosítottak minden négyzetcentimétert.

Nem kaphatott a konyhabútor sem más árnyalatot, csakis a megszeretett wengét, az elegáns furnéros szekrényeket hosszú króm fogantyúk, fémes lábazat és felnyíló, üveges, alukeretes felső elemek élénkítik. Színt a helyiségnek a nappali függönyével azonos, csak éppen narancsos csíkos organzából varr római roló ad, kényelmessé pedig a háromszemélyes kisétkező teszi. Türkizes vízhangulat uralkodik a tágas fürdőben, a különlegesen szép kiegészítőket, a lakás többi dísztárgyával egyetemben, a Bo Concept üzletében vették. Innen valóak a fiúszoba fali üveges szekrényei, polcai, kinyitható sötétkék kordkárpitos kanapéját pedig a Human Designból rendelték.

Kényelem, minőség és harmónia - ez volt a hármas jelszó ennek a jó adottságokkal rendelkező otthonnak berendezésekor, s a háziak nagy megelégedésére mindez maradéktalanul meg is valósult.

Magánvélemény:
Kedvenc hely a lakásban: A wenge bútoros, narancs függönyös konyha, ami sokkal nagyobb és kényelmesebb, mint előző lakásunkban, mindennek van benne hely, így könnyebb rendet is tartani.
Kedvenc tárgy: A függönyök, amelyek feldobják a komoly, sötét, modern bútorokat, mindenkinek megakad rajtuk a szeme, aki csak belép a nappaliba vagy a hálóba.
Mit csinálna másképpen: Nem biztos, hogy építtetnék ilyen fix térelválasztó mellvédet, mint ami az étkező és nappali között van, mert nagyon kötötte később a kezünket, és hamarabb hívnám a lakberendezőt, még a színek, burkolatok kiválasztása előtt.
A legnagyobb ötlet: Talán a szárnyas ágyvégű, fiókokkal, polcokkal aszimmetrikusan megtervezett, egyedileg gyártott franciaágy, ami segített maximálisan kihasználni az ívesen lecsapott oldalú szobát. lakberendezes-gazdagret.php

 

Zöldre hangolva - Széplak 2008. május: - Publikáció 2. Zöldre hangolva - Széplak 2008. május: - Publikáció 3.

Zöldre hangolva - Széplak 2008. május: - Publikáció 4. Zöldre hangolva - Széplak 2008. május: - Publikáció 5.

Zöldre hangolva - Széplak 2008. május: - Publikáció 6.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314