Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Kirakatlakásból valódi otthon - Lakáskultúra 2008. május

Kirakatlakásból valódi otthon - Lakáskultúra 2008. május: - Publikáció 1. A budai hegyvidék egyik kellemes lakóparkjában található ez az otthon, melynek története nem nélkülöz némi romantikát sem. A lakást korábbi tulajdonosa - egy német üzletember - csak hébe-hóba használta. A hónap néhány napját töltötte csak itt, ennek köszönhetően a lakás szinte újszerű állapotban maradt. Talán a konyhán lehetett ezt legjobban lemérni, amely szinte érintetlen állapotban volt még akkor is, amikor a lakást eladásra kínálta. A vevők - a véletlennek köszönhetően - ugyanebben a házban, egy kisebb lakásban élek, és bár egyre nehezebben fértek el, ragaszkodtak a környékhez. Így aztán kapva kaptak a lehetőségen, amikor meghallották a számukra vonzó ajánlatot. A 138 négyzetméter alapterületű ingatlan ideálisnak tűnt, ráadásul az is csábította őket, hogy mindössze két emelettel kellett feljebb költözniük. A szintbeli különbségnek köszönhetően még az addig megszokottnál is szebb és teljesebb panoráma tárult a szemük elé új birodalmuk teraszáról. Természetesen mint minden lakáscsere, ez is magában rejtette az átalakításokat, változtatásokat. Történetünk szereplői ráadásul olyan szerencséseknek mondhatták magukat, hogy egy régi jó barátjukat kérhették fel otthonuk berendezésére. Pannonhegyi Katalin lakberendező ismerte ízlésüket, lehetőségeiket, így a munka egyszerűnek tűnt.

Mindenesetre a lakásban - dacára az újszerű állapotnak - néhány dolgon mindenképpen változtatni kellett. Például túl hidegnek tűnt az egyterű nappali-étkező-konyhában található világos kerámiaburkolat. Helyére meleg árnyalatú egzóta parketta került, ami szerencsére a padlófűtést jól bírja. Az eredeti kőburkolatot csak a konyharészben és az előszobában hagyták meg. Módosítottak a számukra kedvezőtlenül berendezett konyha alaprajzán is, mivel úgy tűnt, hogy a helyiség közepén álló, wengéből készült szigetbútor értelmetlenül sokat vesz el a térből. Bár a tulajdonosok ki akarták dobni az egészet, a lakberendezőnek sikerült, ha részlegesen is, megmentenie. Egy szekrénysort kivett belőle, az így lekicsinyített szigetbútort "félszigetként" egyszerűen betolta a fal mellé. Az eredeti wengé frontokat cseresznyefurnérra cserélte, ez megváltoztatta a helyiség hangulatát, melegebbé tette, de az értékes Corian munkalapot és a különlegesen jó minőségű vasalatokat megtartotta.

Különböző változtatásokra került sor a lakás többi helyiségében is. Az egyes szobák tereinek látványát pozitívan befolyásolják a különféle, gipszkartonból épített falfülkék. A nappali tévé mögött kialakított falfülkéjének hússzínre festett hátfalát márványkockákból kirakott mozaik szegélyezi, amelynek színe a kőburkolat és a kandalló párkányának burkolatát idézi. Külön problémát jelentett a kandalló, amelynek működéséhez hiányoztak a megfelelő műszaki adottságok (kémény), de a férj ragaszkodott hozzá. Így kompromisszumos megoldásként egy villanykandallót építettek be a nappaliba. Jó ötlet volt a könyvespolcot is fülkébe süllyeszteni, ennek köszönhetően jóval tágasabbnak érezzük a nappalit. A készen kapható bútorok nagy részét a Calligaristól szerezték be, számos darabot azonban Kati egyedi tervei alapján gyártattak le. A kiegészítőket az Equator bolt szállította. Külön kell szólni a gondosan megtervezett, összehangolt, a lakás minden helyiségén következetesen végigvitt színekről is. A finom pezsgő- és hússzínek, valamint a fehér különböző árnyalatai nyugodt, divattól független, megnyugtató állandóságot sugároznak. A textíliák is jól illeszkednek ebbe a hangulatba, a Gardéniában vásárolták őket.

A lakás helyiségeinek berendezéskor a fő szempontot a háromtagú család - házaspár és újszülött kisbaba- igényeinek figyelembevétele jelentette. Ám gondolni kellett arra is, hogy a hétvégeken megérkeznek a férj előző házasságából származó gyerekei is. A jobb helykihasználás érdekében a nappali melletti vendégvécét megszüntették és a helyére mosógépet és hűtőt költöztettek. A két fürdőszoba közül az egyiket a felnőttek, a másikat a gyerekek használják, Az élet a nappali-konyha-étkezőben zajlik, sőt itt kapott helyet a dolgozósarok is, melyet egy térbe állított könyvszekrény szeparál a szoba többi részétől. Egy szülői háló és három gyerekszoba biztosítja a "békés egymás mellett élést".lakberendezes-exkluziv-lakopark.php

 

Kirakatlakásból valódi otthon - Lakáskultúra 2008. május: - Publikáció 2. Kirakatlakásból valódi otthon - Lakáskultúra 2008. május: - Publikáció 3.

Kirakatlakásból valódi otthon - Lakáskultúra 2008. május: - Publikáció 4. Kirakatlakásból valódi otthon - Lakáskultúra 2008. május: - Publikáció 5.

Kirakatlakásból valódi otthon - Lakáskultúra 2008. május: - Publikáció 6. Kirakatlakásból valódi otthon - Lakáskultúra 2008. május: - Publikáció 7.

Kirakatlakásból valódi otthon - Lakáskultúra 2008. május: - Publikáció 8. Kirakatlakásból valódi otthon - Lakáskultúra 2008. május: - Publikáció 9.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314