Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Az én otthonom - Otthon 2001. augusztus

Az én otthonom - Otthon 2001. augusztus: - Publikáció 1. Hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Nos erről a kérdésről hosszú évszázadok óta vitatkoznak - eredménytelenül. Én is hiába töröm a fejemet, vajon a belsőépítészet iránti érdeklődésem és rajongásom terelt az újságírásnak erre az ágára, vagy éppen a sok szakcikk és a rengeteg tapasztalatszerzés miatt foglalkozom lakberendezéssel. Valószínűleg mindkét állítás igaz. Szenvedélyemmé váltak a szép enteriőrök, belső terek és amint lehetőségem nyílt rá, saját otthonomat is alávetettem ennek a "mániának".

Amikor munkám miatt először kezdtem járni a szebbnél szebb lakásokat, hirtelen túlságosan egyszerűnek éreztem az addig szeretett és büszkén használt sajátomat. Ami korábban megszokott kényszermegoldás volt, az egyszerre szemet szúró, kiabáló hibának tűnt, az örökölt - általam felújított - bútorok egyszer csak silánynak, ócskának látszottak. Ahogy azonban telt az idő, lassan megtanultam értékelni azt, ami személyes, egydi és rájöttem arra is, hogy nem a pénz a legfontosabb.

Abban biztos voltam, hogy bármennyire tetszenek is a mutatós és divatos, modern minimalista bútorok, a formatervezett tárgyak, az extravagáns megoldások, a családom és én ilyen környezetben biztosan nem tudnánk élni. Olyan tárgyakkal szerettem volna körülvenni magam, amelyeknek lelkük van, kisugárzásuk, sőt múltjuk is. Ám az antik bútorok ugyancsak távol álltak az elképzeléseimtől: gyönyörűek, csodálni valók, ám túlságosan komolyak, sőt talán komorak is. Így jutottam el a régi, felújított, ellenállhatatlanul szúrágta, viaszkezelt fenyőbútorokhoz. Se nem újak, se nem ódonak, mégis élnek és mesélnek, ugyanakkor fiatalosak is, és sok-sok színt kívánnak maguk köré. Egyszerűen beléjük szerettem.

Meg is látszik a közben tökéletes átváltoztatáson átesett lakáson - burkolatokat, színeket, lámpákat, függönyöket cseréltünk, teraszt építettünk, egyszóval fenekestül felforgattam a családom életét -, hiszen minden helyiséget felújítottunk. Egyenként, kisebb-nagyobb szünetekkel kerültek hozzánk a berendezési tárgyak -hisz egyedi darabok, javarészt régiek, rájuk vadászni kellett. Többségük a kecskeméti Kéttemplom Galériából származik, de sokat találtam egy másik gyűjtőnél is. Az előszobai tükröt egy pécsi kirándulás alkalmával néztem ki -onnan hozták utánam-, a győri régiségvásáron akadtam egyik kedvencemre, egy kézzel festett, virágos paravánra, és persze jártam a bolhapiacokat is.

Általában nem könnyű feladat az egymáshoz illő tárgyakat összegyűjteni, ezúttal azonban nem sürgetett határidő, ugyanakkor jó ismerőseim is sokat segítettek. A nappali kockamintás gipszdíszeit - amelyeket erős terrakottára festettem -, az Atlant 2001. Kft. üzeméből kaptam. Barátnőm varrta a Gardéniában talált, sárga, fényáteresztő függönyöket és a hálószobai ágytakarót, sötétítőt is. Az egyedi tervezésű lámpák, csillárok, a levél- és indamintás, térelválasztó polc pedig a Napkirály műhelyében készült.

Legmeghatározóbbak mégis talán a színek. Erős tónusú okkert, terrakottát és egy halványabb búzasárgát kevertem - olyannyira, hogy az előtérben például mindegyik falsík más és más árnyalatban ragyog. Kiegészítőként a természet másik slágerszíne, a zöld kínálkozott, így nem csak az ülőgarnitúra huzata, vagy a radiátorok illenek a látványba, de a rengeteg zöld növény is. Ugyancsak meleg terrakották a burkolatok.

Ugyanez a stílus a ház összes helyiségében végigkövethető, a fürdőszobában éppúgy, ahogyan a háló- vagy éppen a gyerekszobákban. Mégis mindegyiknek megvan a maga sajátos atmoszférája. Bence szobájába - a tulajdonos kérésére -, a lila padlószőnyeg mellé narancsos árnyalatú fal került. Természetesen igyekeztem halványabb, nem túl rikító, a fáradt lilához illő tónust keresni. Így ez a két szín végigvonul az egész szobán: lila lett a függöny, az ajtó, az ablak, a könyvespolc, sőt még a saját gyártmányú, szivaccsal nyomdázott, teknőcös díszítőminta is - a semleges bútorok mellett mégsem tűnik soknak. Fanni birodalma talán még vidámabb: sárga falak zöld szőnyeggel, ajtókkal, vidám álatokkal falon és polcokon, s a kedvencünk: a virágos régi konyhaszekrény, amely most ruhák tárolására szolgál.

Nem kivétel a hálószoba sem, itt is a régi bútorok keverednek a kovácsoltvas darabokkal: a jókora vaságy, a kecses háttámlájú kisszék, a lámpák kontrasztot alkotnak a régi szekrénnyel, fésülködőasztallal vagy az éjjeliszekrényekkel. S hogy a komor hangulat oldódjék, könnyed sárga-mályva mintás textilek kerültek ide.

Legkedvesebb pontja a lakásnak számomra talán a fürdőszoba. Az apró kockás, fosszília mintás, álrepedezett spanyol "mosaico" burkolatba első látásra szerettem bele. Mivel nem voltak dekorelemei, azokat egy olasz csempecsaládból találtam hozzá, ugyancsak máshonnan valók a lépcsőelemek, mégis jól összeillenek. Sikerült - öreg kasztni, illetve régi fából készíttetett, saját tervezésű szekrény segítségével -, elrejteni mindent, ami a szemnek nem kellemes: mosógépet, gázkazánt, csöveket, csatlakozásokat. Maradtak tehát a szebbnél szebb bútorok - természetesen méhviaszkezelt fából -, a rusztikus burkolatok, a régies, antracitszürke nosztalgiacsapok, szerelvények és a sok-sok növény, s az utazásokról összehordott csecsebecsék. A kiegészítők, növények, dísztárgyak, képek különben is fontosak, tőlük válik lakottá, egyedivé és bensőségessé a szoba. Hogy környezetünk rólunk is szóljon, hogy szerethessük, hogy a miénknek érezhessük. Azt hiszem ez sikerült: a mi lakásunk igazi otthon lett..lakberendezes-enotthonom.php

 

Az én otthonom - Otthon 2001. augusztus: - Publikáció 2. Az én otthonom - Otthon 2001. augusztus: - Publikáció 3.

Az én otthonom - Otthon 2001. augusztus: - Publikáció 4. Az én otthonom - Otthon 2001. augusztus: - Publikáció 5.

Az én otthonom - Otthon 2001. augusztus: - Publikáció 6. Az én otthonom - Otthon 2001. augusztus: - Publikáció 7.

Az én otthonom - Otthon 2001. augusztus: - Publikáció 8. Az én otthonom - Otthon 2001. augusztus: - Publikáció 9.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314