Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Falfülkék és csíkok - Otthon 2010. majus

Falfülkék és csíkok - Otthon 2010. majus: - Publikáció 1. Tamás ideális ügyfél egy lakberendező számára. Nyitott minden ötletre és együttműködő, igazán öröm volt használtan vásárolt, 110 m2-es diósdi házából személyére szabott, modern otthont teremteni. Ráadásul maga a tér is hálás terepnek ígérkezett, hiszen az előző tulajdonos által beépített alapanyagok és otthagyott bútorok nem csak jó minőségűek, de stílusban is megfelelőek voltak.

Akvárium a tér közepén
A lakás beosztása alapvetően megfelelt, csupán néhány kisebb változtatásra volt szükség ahhoz, hogy a kihasználatlan terek funkciót kaphassanak, illetve kényelmesebbé váljanak. A zárt, sötét és szűkös előszobából a konyhával és étkezővel egyterű nappaliba lépve mintha egy újabb előtérbe ért volna az ember. Hiszen a lakásnak ez a része egy gardróbbal "berendezett" csupasz, ám széles közlekedő volt csupán. Hogy ezeket az elpazarolt négyzetmétereket hozzáolvasszuk a nappali hasznos alapterületéhez, a nagy szekrényt kiköltöztettük a garázsba, az étkező mögötti falat pedig visszabontottuk. Kiszedtük az előszobába nyíló ajtót is, ahová üvegtéglák segítségével engedtünk be fényt, és amelyet beugrókba süllyesztett szekrényekkel tettünk tágasabbá. Maga az étkezőasztal középre került a konyha tengelyébe állítva, így kényelmesebb és jobban érvényesül. Most már csak a hosszú, több mint négy méteres csupasz falszakasszal kellett kezdeni valamit. Termetes bútorokkal nem akartam összezsúfolni az amúgy sem túl széles közlekedőt, Tamásnak nem is volt szüksége több szekrényre. Mégis berendezett, stílusban a nappalihoz szervesen kapcsolódó enteriőrt szerettem volna teremteni. Ehhez pedig magától értetődően adta magát az amúgy is az egyik kedvenc térformáló eszközöm, a gipszkarton. A falszínűre festett sötétebb falfülkékkel tűzdelt fal az épület szerkezeti részének látszik. Így nem szűkíti a teret, mégis komplett polcrendszert magába rejt, ha kell, zárt elemeket is. Ráadásul Tamás régi álma egy hatalmas akvárium volt, amelyet az egész szoba fókuszpontjában, a falszakasz közepén helyeztünk el, köré szervezve a hangulatfényekkel jócskán megszórt gipszkartonos szerkezetet.

Csíkokat a falra!
A színvilágot részben a meglévő elemek, az ekrű padlóburkolat, a konyhabútor és a wenge étkezőasztal határozták meg. Tamásnak különben is tetszett a fekete-barna árnyalat, így maradtunk ennél az egyedileg készült bútorok esetében. Másik kívánsága a világos, bőrtextillel kárpitozott kanapé volt, amit a Königs-Artnál, egy kis módosítással meg is rendeltünk: a végébe egy üveglappal borított toldalék került, így szebb és praktikusabb. Nem akartam azonban kontrasztos, rideg hatást elérni, ami a tört fehér és a wenge párosításából ered, így azt javasoltam, játszunk inkább tovább a barna különböző tónusaival. Kerestünk egy markáns, ugyanakkor vidám, barna csíkos szőnyeget, a sávokat pedig felfuttattuk a falra is, a tévé háta mögé, illetve az azt két oldalról szegélyező magas falfülkék belsejébe. Tamás saját fotóival és a modern kandallóval igazán meghitt és barátságossá vált az egész.

Térjáték a mennyezeten
Hogy kicsit megmozgassam a látványt, és a térben kijelöljem a különböző funkciókat, abban megint csak a gipszkarton segített. A körbefutó széles párkányzat - futófénnyel és szpotokkal- nem csak a hangulatfényekről gondoskodik, de a konyhában a pultot is megvilágítja. Ugyanakkor kellemes ritmust ad a lakásnak és egy kis játékosságra ad lehetőséget. A társalgórész, illetve az étkezőasztal fölé egy-egy téglalap alakú álmennyezetet függesztettem, ezek közepére került egy-egy lámpa, mintegy kihangsúlyozva azokat. Az egykori gardróbszekrény helyére - a korábbi előtérbe - egy széles, wenge színű tálaló-komódot terveztem, amely így már az étkezőhöz tartozik, tehát fontos szerepet kapott. Fölötte a falat egy három részre osztott, keretre feszített vászonra applikált fénykép-sorozat dekorálja, ismételve az álmennyezeti formák lüktetését. Tamás kutyusai imádják a lakásnak ezt a részét, hiszen remekül lehet itt rohangálni...

Legyen a háló is különleges!
Látszólag a hálóban, - a régi gyerekszobában, mert megcseréltük a két szoba funkcióját - nem sok tennivaló akadt: az egzóta parketta szép volt és maradt, egy kis festés hiányzott és a textilek. A mogyorószínű gardróbszekrényt otthagyta az előző tulajdonos, csak hozzá illő ágyat és éjjeliszekrényeket kellett beszerezni. Ám mi ennél kicsit többet akartunk. Hogy ez a szoba is legyen méltó a lakás egészéhez, egyedi és különleges. A téglalap alakú helyiségben széltében nem nyújtózhattunk, hosszában azonban bőven volt hely, ezért javasoltam, hogy építsünk az ágy mögé egy 20 cm mély, a szoba teljes szélességében végigfutó előtétfalat, melynek teteje lerakó polcként szolgálhat, az elejébe vájt, hosszúkás, vízszintes falfülke pedig éjjeliszekrény-pótlékként hasznosítható. Korábbi munkáimban megtetszettek Tamásnak az ágy fölött lebegő gipszfachok, bennük üvegpolcokkal, világítással, és ő is szeretett volna ilyet. Hogy ne legyen egyhangú a látvány, a párkányt kívülről bordóra festettük, a falfülke pedig krémszínű lett, a felső szerkezet pedig éppen ellenkezőleg, kívül világos, belül sötét. A dísztárgyakat a KIKÁ-ban, a Mannában, a Salon-ban illetve a szentendrei Country-land üzletében találtuk, nem csak ide, de az egész lakásba. A függönyöket az Anikó Függönyszalonban varrták a díszpárnákkal együtt. Nagyon jól illik ide a bordó keretes virágfotó - Tamás szerzeménye -, amitől sokkal üdébb és frissebb lett a szoba.

Ha jó az előző
Szerencsére nem csak a nappali padlóját, de a fürdőszobák csempéit is a legnagyobb igényességgel válogatta össze az előző tulajdonos, ami nem csoda, hiszen a cég, ahol dolgozott hidegburkolatokkal foglalkozott. Az bézses színvilágú, dekorokat nélkülöző, de minőségi kerámiák tökéletesen illettek a lakás minimál stílusához, így nem nyúltunk hozzájuk, még ha esetleg közösen nem is ezeket választottuk volna. Ami szép, azt tartsuk meg, ez volt az alapelv, hiszen a felújításkor az anyagi korlátokat is figyelembe kellett venni. Praktikus a világos tölgy színű, laminált bútorlapból készült mosdószekrény, a pultnyúlványon elfér a szappantartó, a pohár, az alatta lévő üreg pedig a törölközőtartónak hagy helyet. A három részre osztott, üveges-tükrös felső szekrényke az összes pipere holmit elnyeli, és helytakarékos megoldás a kád fölé benyúló felnyíló szekrény és polc is, amelyet kagylókkal tettünk otthonosabbá. Tamással öröm volt együtt dolgozni és azt hiszem, a végeredmény erről az összhangról tanúskodik...lakberendezes-diosd-hazszelidites.php


 

Falfülkék és csíkok - Otthon 2010. majus: - Publikáció 2. Falfülkék és csíkok - Otthon 2010. majus: - Publikáció 3.

Falfülkék és csíkok - Otthon 2010. majus: - Publikáció 4. Falfülkék és csíkok - Otthon 2010. majus: - Publikáció 5.

Falfülkék és csíkok - Otthon 2010. majus: - Publikáció 6. Falfülkék és csíkok - Otthon 2010. majus: - Publikáció 7.

Falfülkék és csíkok - Otthon 2010. majus: - Publikáció 8.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314