Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Polgári harmónia - Házak 2005. szeptember

Polgári harmónia - Házak 2005. szeptember: - Publikáció 1. Aki építészettel vagy lakberendezéssel foglalkozik, az pontosan tudja, mennyivel egyszerűbb egy új házat építeni és annak belső tereit megtervezni, mint egy meglévőt, készen vásároltat átalakítani, személyre szabni. Különösen akkor, ha - új épületről lévén szó - a tulajdonosok nem akarnak komolyabb változtatásokat, falbontást, burkolat cserét, "csupán" egy kis szépítést - festéssel, függönyözéssel, bútorok tervezésével.

Ami első pillanatban semmiségnek, apró kozmetikának látszik, az persze legtöbbször, - miután a megrendelők apránként ráébrednek saját igényeikre - komolyabb munkálatokká teljesednek ki. Így történt ez ebben a budatétényi családi házban is, melynek új tulajdonosai, egy középkorú házaspár, korábbi munkáját látva, Pannonhegyi Katalin lakberendezőt kérték fel, hogy segítsen otthonná változtatni a frissen vásárolt lakást.

Mivel a ház teljesen új volt, korábbi lakói csupán néhány hónapig éltek benne, a megrendelők kérése az volt, hogy a burkolatokat - különös tekintettel a nappali kerámiapadlójára és a fürdőszobák csempéjére - lehetőleg ne bántsák. Az emeleti hálószobák kétes megjelenésű padlószőnyegének azonban már nem kegyelmeztek, helyette a beltéri ajtók sötét árnyalatához illő, egzotikus sucupira fa furnérral készült, parafa hajópadlót választottak. A megtartott padlólapok természetesen alapvetően meghatározták a színvilágot is. Barackos-sárgás márványos felületéhez egy nagyon kellemes lágy sárga falszínt párosítottak, mely a különleges, apró tulipán mintás, ugyancsak sárga függönyökkel és a hasonló árnyalatú, klasszikus vonalvezetésű, mégis modern ülőgarnitúrával finom tone-in-tone színvilágot hoz létre.

Szépen érvényesülnek a sárga környezetben a sötét, vöröses-barnás fából készült bútorok. Előző otthonukból hozták magukkal a faragott, chip-and-dale stílusú étkezőgarnitúrát, amelytől semmiképpen nem akartak megválni, így a lakberendező igyekezett a ház összes többi berendezési tárgyát hozzájuk igazítani. Az elegáns étkező faragott székeinek bordó kárpitja persze nem maradhatott, azokat az ülőgarnitúra szövetével húzatták át, egységesebb harmóniát teremtve. Kisebb változtatásokra volt szükség a készen átvett konyhában is, a nyomasztó laminált bútorlapból készült párkányzatot lebontották, a stílusban egyáltalán nem illeszkedő króm oszlopot fával váltották ki a térelválasztóként is funkcionáló bárpultnál, fölé pedig a lakberendező kovácsoltvas lámpamegoldást tervezett. A kanyargó indamintás, oszlopra csavarodó párkányt helyettesítő lámpatest a többi egyedileg rajzolt, a Napkirály műhelyében készült lámpához igazodik, melyek kissé oldják a polgárias eleganciát egy kis mediterrános ízt lopva az enteriőrbe.

A háziak régi álma volt egy kandalló is, ám sehogyan sem tudták elképzelni, hova férne el a nem túlságosan nagy alapterületű nappaliban, ráadásul a kémény "rossz" helyen, az előszoba válaszfalában futott. Szerencsére sikerült rábukkanni egy nagyon karcsú, kecses, kis helyigényű modellre, amely egy kis trükközéssel, faltoldással éppen odafért, anélkül hogy túlságosan zsúfolttá tenné a teret. A prizmás tűztér jóvoltából a földszint szinte minden pontjáról - a konyhából, az étkezőből és a társalgóból - is rálátni a pattogó tűzre, a prizma csapott vonala - Szuromi Lajos kandallóépítő mester jóvoltából - a kandallótesten, az ülőkén, illetve a hozzá kapcsolódó tv állványon is megjelenik. A T-alakú fal nappali felé eső oldalát polcokkal hasznosították, a bejárati felére pedig az egyedi gyártású gardrób-előszobaszekrény került.

Az eleinte tervezett tisztasági festés, javítás helyett komolyabb beavatkozásra is sor került, a tulajdonosok ugyanis légkondicionálni szerették volna a házat, anélkül hogy otromba gépek csúfítanák el az összképet. Megoldásként a nappaliban gipszkartonnal körbedobozolták a csöveket, a konyha fölé, illetve a nappali félkör alakú szegletében álmennyezetet készítettek, s hogy mindez ne álcázásnak tűnjön, hanem belsőépítészeti látványelemnek, elegáns gipszstukkóval, illetve rejtett világítással ellátott gipsz párkánnyal díszítették. Az egységes stílushangulat megteremtése érdekében a lakás minden ablakára azonos függöny került, igaz helyiségenként más-más árnyalatban. A hálószobába például mályvás színűt választottak, a kovácsoltvas ággyal, az egyedi ágytakaróval és a mintában, színben is tökéletesen egyező, egyedi készítésű-tervezésű szőnyeggel igazán romantikus az összhatás.

Nem verték le a fürdőszobai csempét, mosdószekrényből azonban újat vásároltak - a berendezés egészéhez illően fából készültet, rusztikusabbat, elegánsabbat. Kicserélték a lámpákat és persze a falak is új színt kaptak, így szinte rá sem ismerni a régi formájára. Az Aqua Stúdióban talált nosztalgiát idéző kerámiák, kiegészítők pedig egyedi hangulatot teremtenek.
Nyugalom és harmónia, polgári idill egy kis mediterrán vidámsággal keveredve, egységesség és kényelem. Mindez egyszerre jelen van az új lakásban, melyet vendéglátóink immár teljes joggal és tiszta szívvel nevezhetnek igazi otthonnak.lakberendezes-budateteny.php

 

Polgári harmónia - Házak 2005. szeptember: - Publikáció 2. Polgári harmónia - Házak 2005. szeptember: - Publikáció 3.

Polgári harmónia - Házak 2005. szeptember: - Publikáció 4. Polgári harmónia - Házak 2005. szeptember: - Publikáció 5.

Polgári harmónia - Házak 2005. szeptember: - Publikáció 6. Polgári harmónia - Házak 2005. szeptember: - Publikáció 7.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314