Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Vidékies egzotikum - Otthon 2007. április

Vidékies egzotikum - Otthon 2007. április: - Publikáció 1. Ahogy mi magunk változunk az életünk során, úgy alakul, idomul hozzánk - legalábbis jó esetben - közvetlen környezetünk is, pontosan tükrözve személyiségünkben, ízlésvilágunkban vagy gondolkodásmódunkban bekövetkező apró irányváltásokat. Ez történt a budafoki családi ház belső tereivel is Pannonhegyi Katalin lakberendező közreműködésével. A kiindulásként megjelölt vidékies-rusztikus enteriőrök ugyanis a berendezés befejezésekor már - a háziasszony új érdeklődési körének megfelelően - egy kis egzotikus ízt is kaptak.

Szerencsés, ha a lakberendező már az építészeti tervek megszületésénél is jelen lehet. Vashegyi Ilona építészmérnök rendkívül harmonikus, családias, egyszerre tágas és emberléptékű épületet tervezett sok fával, látszó gerendákkal, rendhagyó ablakokkal, s közös munkájuk eredményeképpen a belső válaszfalak is éppen oda kerültek, ami a legideálisabbnak bizonyult. Ennek már csak azért is komoly jelentősége volt, mert a laza, homokos talaj miatt nem csak a fő, de közfalak alá is alapozni kellett, így utólagos módosításra nem lett volna lehetőség. Mind a hatalmas egy térben kialakított nappali-konyha-étkező funkcionális felosztása, mind a bútorozhatóság feltételeinek javítása, mind pedig esztétikai szempontok is indokolták a lakberendező által javasolt, tér közepére állított paravánfal megépítését, melyhez alapanyagként a lakás más pontjain is felbukkanó régi bontott téglát használtak. A több szögben megtört, ajtómagasságig érő térelválasztó lehetőséget teremtett az étkező felől egy szép régi tálalószekrény elhelyezésére, a konyhában nem csak hasznos tárolók, fűszertartók sorakoznak előtte, de finoman el is takarja a konyhai mindennapok kellékeit a nappaliban ülők szeme elől, ugyanakkor mutatós látványelem a szobából nézve, kisbútorokkal, képpel-tükörrel ellátva. Az oldalfalak által alkotott rombuszt a padlón fával burkolták, mely így hidegburkolattal körülvéve egy bensőséges kis szigetet alkot.

Rusztikus-vidékies hangulatot szerettek volna, a burkolatokat is ennek szellemében válogatták össze. A nappaliba és a hálószobákba dió színű parafa réteggel is ellátott furnéros Wicanders készparketta került, melyet a Startcolor bemutatótermében választottak ki, a különböző mintázatban lerakott, többféle méretű olasz Emil Ceramica kerámialapot pedig az Ekko Fatto- ban vásárolták.

Bensőséges, családias és persze country jelleget kölcsönöznek a térnek az antikolt illetve régi fenyő bútorok, melyek egy részét -például a fürdőszoba és konyha berendezését- egyedi tervek alapján asztalossal készíttették el. Az ovális asztalból és míves székekből álló étkezőgarnitúra a Kéttemplom Galériából való, míg a többi kisbútorra, szekrényre, gyerekszoba és hálóbútorra a szentendrei Countryland Fenyőbútor boltban találtak rá. Frissebbé, modernebbé teszi a látványt az Ikeában vett bézs, kordhuzatos kanapé és a mellé választott meggypiros fotel, amely a meditáló sarok olvasófotelje is egyben.

Jól mutatja házigazdáink szemléletváltását a lakás színvilágának alakulása. Három évvel ezelőtt - amikor elkészült a ház - inkább a pasztell, visszafogott árnyalatok mellett tették le a voksot. A két kisfiú persze igen hamar kidekorálta kézlenyomatokkal, maszatfoltokkal a kínálkozó felületeket, az újrafestés halaszthatatlannak tűnt. Most már azonban bátrabban bólintottak a lakberendező javaslataira, és határozottabb tónusokkal vidámabbá, élénkebbé tették a lakást. Ráadásul nem csupán a falak színesedtek, de a tereket dekoráló textilek, tárgyak is. A változás oka a háziasszony új szenvedélye és hobbija a hastánc, amelynek nem csak lelkes gyakorlója lett az elmúlt években, de törzsi hastáncban társnőivel együtt országos bajnok is. A tánc pedig egy új világba kalauzolta mindannyiukat, egy színes forgatagba, amelynek felidézésére marokkói, berber dísztárgyakat, erős tónusú keleti szőnyegeket, párnákat, vaslámpákat vegyítettek a country stílusú enteriőrbe. A kiegészítők egy részére a szentendrei Marokko Házban bukkantak, a többit pedig közvetlenül Keletről hozatták. Külön hangsúlyt kaptak a gyerekszobák, amelyet egy-egy önálló fantáziavilág köré komponáltak. A nagyobbik fiúcska, Keve birodalmában főszereplő a tenger, a minden falon körbefutó összefüggő képeket Tátrai Ildikó festette, a hajóágy Pannonhegyi Katalin rajzai alapján egyedileg készült, a kedves kiegészítők pedig a gondos anyuka jóvoltából kerültek bele. Öccse, Csoma számára már melegebb vidéket választottak, szavannák jelennek meg szobája falain - oroszlánok, zebrák, zsiráfok és más egzotikus állatok részvételével. A most született harmadik kisfiú, Sebő sem ússza meg mese nélkül, dzsungeles szobácskája most még készülőben van, hiszen egyelőre édesanyja mellett érzi a legnagyobb biztonságban magát.

Egy boldog család egy igazi otthonban - mindenki ezt érzi, aki belép ebbe a házba, hála a háziak és a szakemberek közös munkájának és annak a sok-sok szeretetnek, amely kisugárzik még az élettelen tárgyakra is

Pannonhegyi Katalin lakberendező, újságíró: Természetes anyagokkal, sok-sok fával és meleg színekkel dolgoztunk, visszatérő motívumként pedig a bontott téglát használtuk. Ez jelenik meg a lakás szíveként is aposztrofálható központi látványfalon, de a kandalló lábazatán, padkáján, illetve a hálószobában is, a rusztikus-színes felületeket egy-egy régi, címeres példánnyal díszítettük.lakberendezes-budafok.php

 

Vidékies egzotikum - Otthon 2007. április: - Publikáció 2. Vidékies egzotikum - Otthon 2007. április: - Publikáció 3.

Vidékies egzotikum - Otthon 2007. április: - Publikáció 4. Vidékies egzotikum - Otthon 2007. április: - Publikáció 5.

Vidékies egzotikum - Otthon 2007. április: - Publikáció 6. Vidékies egzotikum - Otthon 2007. április: - Publikáció 7.

Vidékies egzotikum - Otthon 2007. április: - Publikáció 8. Vidékies egzotikum - Otthon 2007. április: - Publikáció 9.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314